Zdroj: Pixabay

V souvislosti s šířením epidemie COVID-19, známé jako koronavirus, zmizeli z nákupních regálů všechny dezinfekční prostředky. Lidé si totiž začínají hromadně dezinfikovat ruce, což je jistě chvályhodné a správné. Nesmí se však také zapomenout na dezinfekci často používaných předmětů, jako jsou například mobilní telefony či notebooky. 

„COVID-19 se do okolí rozšiřuje tím, že infikovaná osoba vykašlává nebo vydechuje kapičky infikované tekutiny. Ty pak dopadají na blízké povrchy a předměty, jakými jsou stoly, počítače, telefony, popř. potraviny apod.“

Právě mobil je sbírkou nejrůznějších bakterií, plísní, mikroorganismů a kvasinek, což potvrzuje i britská společnost Initial Washroom Hygiene ve své studii z roku 2018, kde se píše, že mobilní telefon je až sedmkrát více znečištěn než záchodové prkénko.

Na rozdíl od záchodového prkénka, které čistíme třeba i každý den, mobilní telefon přijde s dezinfekcí do styku jen málokdy. Přitom je prokázáno, že průměrný člověk jej vezme do rukou zhruba 221x za den. Proto je na místě, alespoň v domě pandemie, dezinfikovat i mobilní telefony.

Zdroj a aktuální stav:  Arcgis

Pro minimalizaci nákazy je nutné vyvarovat se používání cizích mobilních telefonů a svůj vlastní telefon nikomu nepůjčovat. Zároveň je lepší jej vždy umístit do pouzdra a následně do kapsy či kabelky, ale nikdy ne na stůl v restauraci nebo v práci, kde se může virus nacházet.

Výrobci mobilních telefonů však doporučují použít pouze suchý hadřík nebo speciální tkaninu používanou na čištění brýlí. Podle nich je čištění mobilních telefonů dezinfekcí na bázi alkoholu (kterou používáme běžně na ruce) značně nebezpečné, protože výpary z alkoholu mohou zapříčinit rozleptání adhézních pásků, které jsou nezbytné pro kompletaci mobilních telefonů a pro zajištění telefonu proti vlhkosti.

Zdroj: Pixabay

Podle Debry Goffové z Antimikrobiálního dozorového programu Wexnerova zdravotního střediska na Ohijské státní univerzitě by měli uživatelé nejdříve vypnout mobilní telefon a vytáhnout ho z nabíječky. Poté by měli speciálním hadříkem z mikrovláken otřít povrch celého telefonu.

Pokud tento hadřík, který bakterie neničí, ale váže na sebe, zrovna nemáme, můžeme si dopomoci speciálním roztokem 60% vody a 40% alkoholu. V praxi lze například použít vodka, která tento poměr splňuje. Postup je pak takový, že do tohoto roztoku namočíme vatový tamponek tak, aby nebyl mokrý, ale vlhký, a opatrně očistíme povrch telefonu. Dbáme však na to, aby se tekutina nedostala dovnitř přes reproduktor, mikrofon či konektor na sluchátka.

V nejhorším a krajním případě můžeme použít i roztok vody a antibakteriálního mýdla. Znovu však platí pravidlo, že tamponek nesmí být nasáklý vodou, ale navlhčen. V žádném případě nesmíte použít běžné prostředky používané v domácnosti, jako je ocet, čistič oken či peroxid vodíku.