Zdroj: Pixabay

Snad každý stát se snaží vypořádat se současnou epidemií koronaviru nejlépe, jak umí. U nás je stav nouze a v platnost vešly také různé karanténní opatření, ale i přes to je mnoho svědectví, že lidi s koronavirem byli posláni od praktických doktorů domů s tím, že to je jen chřipka. Naproti tomu v Izraeli chtějí přesně vystopovat pohyb a chování nakažených lidí, aby mohli vystopovat kde a s kým se nakažený potkal.

Pro tuto operaci chce izraelský premiér nasadit technologii, jejíž primární účel je sledovat teroristické aktivity, pro sledování nakažených lidí, avšak bez jejich vědomí. Tuto informaci potvrdil sám izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Ten je podle prohlášení odhodlán tuto technologii nasadit nehledě na to, jaké stanovisko k tomu zaujme izraelský parlament.

Jak se dalo čekat, společnost se bipolarizovala, protože jedna část chce dosledovat všechny nakažené osoby za jakoukoliv cenu, aby zamezili dalšímu šíření viru. Ta druhá skupina chce ochránit především práva lidí. Podle listu The Washington Post se však nejedná o nic neobvyklého, protože podobná technologie byla již v několik dalších zemích světa nasazena. Například v Číně dohlíželi na dodržování karantény kamerovým systémem.

Model, který má být nasazen v Izraeli, však dává bezpečnostním složkám možnost vystopovat i historii lokalizace mobilního telefonu, seznam hovorů, poznamenaných schůzek, apod. Bezpečnostní složky pak předají hlášení izraelskému ministerstvu zdravotnictví. To následně přesměruje všechny podezřelé osoby do karantény. Tento postup je legální jen kvůli tomu, že Izrael, stejně jak ČR, vyhlásila stav nouze.

Kritici však vytrvale tvrdí, že je nejlepší spoléhat se na pravdivost výpovědí všech nakažených pacientů. Jeden z bodů, který kritika vznáší proti tomuto návrhu je zapojení Všeobecné bezpečnostní služby (Šin bet), což je protiteroristická vládní skupina a spadá svou působností přímo a pouze pod premiéra. V současné době eviduje Izrael zhruba polovinu nakažených oproti České republice.

Zdroj: Aljazeera