Zdroj: Pixabay

Běloruští vývojáři přišli s novým a zákeřným typem zbraní. Jedná se o speciální útočné drony Kvadro-1400, která jsou navíc vyzbrojeny ručním protitankovým granátometem RPG-26. Při vojenských zátěžových zkouškách dokázal tento dron vyvinout rychlost více než 90 km/h.

Na svědomí to má konstrukční kancelář Displej, která dokázala v rekordně krátkém čase vytvořit z ničeho fungující koncepci včetně designu, makety i modelu. I když ještě tento dron ještě není nasazen do aktivní výbavy armády, má o něj zájem již několik států.

Klasické letouny mají tu nevýhodu, že jsou zachytitelné na radarech, kdežto dron je, pokud letí nízko u země, pro radary neviditelný. Tento vývoj samozřejmě není jediný na světě a mnoho inženýrů se teď snaží vyvíjet drony, které jsou rychlé, neviditelné, tiché a schopné způsobit co největší ztráty nepříteli.

Drony jsou velice populární a jsou často označovány jako zbraň budoucnosti. Dá se očekávat, že dron Kvadro-1400 bude velice žádanou komoditou, protože splňuje všechny předpoklady. Zároveň dokáže unést i granátomet s protitankovými střelami, takže dokáže zničit i tank. Ten však pro svou robustnost není schopen dron za letu sestřelit.