Foto: Pixabay

Analytici z Goldman Sachs tvrdí, že některé společnosti z oblasti medicíny využívají špatný či nefunkční obchodní model. Pomineme-li Hippokratovu přísahu a budeme-li nahlížet na medicínu jako na obchodní model, tak je patrné, že léčení pacientů je neefektivní. Uzdravený pacient totiž nadále nepotřebuje léčebné procesy a zdravotnické služby.

Podle společnosti Goldman Sachs se jedná zejména o biotechnologické společnosti, které se podílejí na průkopnické léčbě genové terapie. Analytik Salveen Richter uvedl: „Je zde snaha poskytnout jednorázové léky pro pacienta. To je cil genové terapie, úpravy genů, apod. Tato léčba však z pohledu příjmů nabízí naprosto odlišný pohled.“

Richter odkazoval na léčbu Hepatitidy C pomocí přípravku společnosti Gilead Sciences. Tento přípravek dosáhl míry vyléčení 90 %. V roce 2015 se prodej těchto léčiv v USA rovnal hodnotě 12,5 miliardy dolarů. Díky úspěšnosti tohoto léku je jasné, že od té doby mají příjmy klesající tendenci. Podle Goldmana se tento rok dá očekávat příjem menší než 4 miliardy dolarů. 

Společnost Gilead Sciences si zkrátka léčbou pacientů infikovaných Hepatitidou C vyčerpává a zmenšuje skupinu svých klientů. Snižování počtu infikovaných lidí navíc také snižuje šanci, že se někdo další nakazí.

Možná řešení této situace jsou údajně následující:

  • Obrátit se na trhy jako je Hemofilie (A, B). To představuje trh s ročním nárůstem 6-7 %  v celkové výši 9 až 10 miliard dolarů.
  • Zabývat se např. svalovou atrofií páteře, kdy jsou zasaženy nervové buňky v míše, což ovlivňuje každodenní činnosti jako jezení, pití, dýchání, atd.
  • Neustále inovovat svůj sortiment. Jsou různé genetické nemoci, jejichž léčba by mohla změnit graf příjmů pro společnosti poskytující léčbu.