Foto: Pixabay

Jsme lidi a na rozdíl od robotů potřebujeme občas i vyměšovat odpadní materiál. Jistě se téměř každému stalo, že byl někde ve městě a přišla na něj akutní zoufalá potřeba, ale bez znalosti jazyka i města je pomoc v nedohlednu. V restauraci nemají turisty rádi a veřejných WC bývá jak šafránu.

Teď ale svítá naděje pro všechny zoufalé případy, protože společnost Google se rozhodla, spolu s Indickou vládou, vytvořit mapy veřejně dostupných toalet a integrovat ji do Google Maps. Vzhledem k rozloze a počtu obyvatel v Indii není divu, že jich bylo více než 45 000 v celkem 1 700 městech.

Celý tento projekt dostal název „Loo Review“ (v překladu „přehled záchodů“) a snaží se zmapovat nejen „veřejné toalety“, které jsou na Googlu dostupné již nyní, ale naprosto všechny toalety, které jsou veřejnosti přístupné. Jinými slovy to znamená, že zde budou zahrnuty i úřady, restaurace, kulturní domy či veřejná místa.

Vzhledem k tomu, že tento projekt vznikl z iniciativy indické vlády, nelze očekávat, že by se něco podobného uskutečnilo i u nás. Pro lidi, kteří však trpí nějakým zdravotním omezením, jako je nemoc urologického systému, diabetes či těhotenství připravila Evropská Unie tzv. Euroklíč.

Jedná se o univerzální klíč, který je dostupný k vyzvednutí ve Správě sociálního zabezpečení a umožňuje odemknout záchody na nejrůznějších místech po celé Evropě. Na rozdíl od Indie je tento systém jen pro někoho a prozatím není integrován do Google Map.