Češi patří mezi přední odborníky, co se týče modulárních reaktorů. Marek Ruščák z Ústavu jaderného výzkumu v Řeži se domnívá, že v budoucnosti by díky těmto modulárním reaktorům mohla být výroba elektřiny levnější a ekologičtější.

Dodává také: „Pokud se malé reaktory budou vyrábět tak, jak jsou zamýšleny, tedy lidově řečeno jako Baťa cvičky, ceny půjdou dolů, bude levnější elektřina a má to velký potenciál. Malé reaktory ale nesměřují jen na elektřinu, ale i na teplo.

Takový malý modulární reaktor pak disponuje výkonem zhruba tři sta megawatt, což je asi třetina výkonu reaktoru v Temelíně. Takovýto malý reaktor by pak v závislosti na své velikosti mohl zásobovat celý kraj nebo i velké město. Marek Ruščák ještě dodává takový příklad teplárny ve Dvoře Králové nad Labem. Ta je totiž poměrně objemná a navíc produkuje i nepříjemně velké množství emisí.

Naproti tomu faktem zůstává, i přes různé protesty a demonstrace, že malý reaktor vyrábí elektřinu a teplo zcela bez emisí a svým objemem by se prý vešly na Staroměstské náměstí dvakrát. Jeden takový reaktor se pokouší Marek Ruščák uvést do provozu právě v Řeži. Jednou z věcí, která mu stojí v cestě je samozřejmě i dostatečný kapitál. Doufá, že funkční prototyp by mohl být provozuschopný zhruba do deseti let.

ZDROJ: Info.cz