Foto: Pixabay

Pokud se rozhodnete zavolat do své banky, budete pravděpodobně vyzváni k nějaké autorizaci. Standardně se používá rodné číslo, číslo účtu, datum narození, adresa nebo jiné osobní údaje. Vývojáři z Brna však nyní přišli s efektivním řešením při ověřování totožnosti klientů.

Celý tento projekt se skládá ze dvou technologií. Ta první se nazývá Voice Verify a slouží k jednoznačné identifikaci a autorizaci volajících stejně jako odhalování případných podvodníků. Druhá pak nese název Voicebot Suite a jde o umělou inteligenci, která by měla být schopná postupně nahradit lidského operátora za robotického pracovníka.

 

„Stejně jako třeba otisk prstu nebo sken oční rohovky, i hlasový otisk obsahuje nezaměnitelnou biometrickou informaci, kterou neuronové sítě přiřadí ke konkrétnímu mluvčímu.“

V budoucnu by tak mohli robotická callcentra v pojišťovnách, bankách nebo u telefonních operátorů zefektivnit svoji práci i autorizaci klientů. Za rozpoznáváním hlasu stojí společnost Phonexia, která tuto technologii jako první na světě představila již v roce 2018 pod názvem Deep Embeddings.

Unikátní je však i krátká doba, která postačí k identifikaci. Podle mluvčího společnosti Phonexia stačí pouhé tři vteřiny hlasového záznamu. Samotná společnost přiznává, že mezi jejich klienty patří nejčastěji banky, které musí ze zákona vyžadovat dvouprvkové ověření. Nyní může být jejich hlas, jakožto unikátní biometrický údaj, použit jako jeden z povinných ověřovacích údajů. Navíc je hlas natolik unikátní, že ani nejlepší imitátor by nedokázal zanechat stejnou zvukovou stopu.

„Při využití Voice Verify se jedním z těchto prvků stane ověření hlasového otisku volajícího, druhým pak telefonní číslo, ze kterého zákazník volá. Zákazníka tak operátor už nemusí zatěžovat dalšími dotazy, vše je mnohem rychlejší,“

ZDROJ: Novinky.cz