Foto: Pixabay

O klimatické krizi se mluví všude, kam se člověk podívá. Dokonce stav současného klimatu donutil Gretu Thunberg vystoupit a vyčinit všem, kteří za to jsou podle ní zodpovědní. Nově se však objevila v tisku zpráva, že informace o klimatické krizi je minimálně ze čtvrtiny generovaná armádou robotů.

Nejlépe je to patrné na sociální síti Twitter, kde proběhla na Brownově univerzitě studie mnoha milionů tweetů od oficiálního oznámení Donalda Trumpa, že USA chtějí odstoupit od tzv. Pařížské dohody. Studio potvrdila, že roboti mají až přehnaný sklon vyzdvihovat Trumpův krok a dál šíří vědecky nepodložená fakta.

Nebezpečné na celé věci je to, že roboti, jakožto kus softwaru, mají právo autonomně tweetovat, přeposílat lajkovat nebo dokonce psát soukromé zprávy. Drtivá většina uživatelů však nemá sebemenší šanci poznat, že se nejedná o lidského uživatele.

Studie obecně odhalila, že roboti zabírají značný podíl na trhu s informacemi. Prozatím se ani nepovedlo zjistit, kdo za šířením těchto dezinformací stojí. Jisté však je, že dotyčná společnost má tímto způsobem významný vliv na veřejné mínění.