Foto: Pixabay

Google Mapy si drží celosvětový prim ve vyhledávání na mapách a navigování. Společnost Google však neusnula na vavřínech a snaží se jít s potřebami svých uživatelů. Vzhledem k rostoucímu zastoupení elektromobilů na světových silnicích rozhodl se Google již před nějakou dobou zakomponovat tento nový technologický trend do své nabídky.

V budoucnu se dokonce uvažuje o tom, že by pomocí aplikace Google Mapy bylo možno dokonce u těchto nabíjecích stanic platit. Prozatím však zprovoznili pouze možnost filtrování, resp. nově si může uživatel vybrat nabíjecí stanici podle typu své přípojky. Postačí, když v Google Mapách v Nastavení otevře „Nastavení elektrického vozidla“ dále pak „Vaše zástrčky“ a následně jen vybrat a uložit.

Aplikace Google Maps navíc umožní nastavit typ přípojky přímo a v mapách se pak začnou zobrazovat jen ty nabíjecí stanice, které odpovídají zadaným parametrům. Vývojem elektromobilů nastala podobná situace, jako kdysi s konektory na dobíjení prvních mobilních telefonů. Každý výrobce si má totiž svůj konektor.

Do budoucna bude nezbytné tento problém vyřešit a bezpochyby sjednotit na nějaký jednotný standard (podobně jako se všechny konektory u mobilních telefonů sjednotily do micro USB). Zároveň tato nový vychytávka od Googlu pomáhá řešit jeden z hlavních důvodů, proč v našich končinách není ještě elektromobilový průmysl tak populární jako na západě. Mnoho lidí se obává, že by jim došly baterky na cestě a nevědí, kde by je doplnili.