Foto: Pixabay

Naprostá většina z nás má smartphone, který využívá k nejrůznějším činnostem či sdílení svých soukromých dat. Zlomek z uživatelů se snaží myslet i na bezpečnost a z toho důvodu si instalují nejrůznější ochrany proti virům, detektory virů či antivirové programy.

Pro uživatele operačního systému Android je největší hrozbou podle studie společnosti ESET asi scareware, který od uživatelů chce získat nějaké finance. Na předních příčkách se však také drží adware, který pro změnu obtěžuje uživatele množstvím nevyžádané reklamy. Tyto dva zástupci virů jsou spíše klasickými hrozbami.

Nově se však objevují i malwary nazývané FakeAV, což je falešný antivirus skrytý pod nejrůznějšími věrohodnými názvy jako Virus Removal for Android nebo Automatic Virus Scanner. Při dokončení instalace a prvním spuštění dostane uživatel zpravidla falešné varování o výskytu nebezpečného malware. Aplikace pak ochotně nabídne jeho odstranění za zakoupení PRO verze.

Nejvíce opomíjeným virem je však bezpochyby Adware. Důvodem je pravděpodobně to, že samotní uživatelé v tomto typu virové infekce nespatřují žádnou větší hrozbu a útočníci tak mohou v klidu vydělávat na reklamě. Pokud by někomu přišel vysoký výskyt nevyžádaných reklam příliš nápadný, stačí si nainstalovat do mobilu antivirový program z důvěryhodného zdroje a nechat oskenovat celé zařízení.

Závěrečné doporučení tedy zní jednoduše – instalujte si pouze ty aplikace, které pocházejí z oficiálního Google Play či AppStoru a vždy dávejte přednost spíše těm důvěryhodnějším s vysokým počtem stačení a dobrou recenzí.

Nejčastější kybernetické hrozby na Androidu (leden 2020)

  1. Android/FakeAV (3,30 %)

  2. Android/Hiddad.HI (2,94 %)

  3. Android/Plankton (2,73 %)

  4. Android/Hiddad.XF (2,32 %)

  5. Android/Rootnik (2,01 %)

  6. Android/Hiddad.XO (2,00 %)

  7. Android/TrojanDropper.Shedun (1,66 %)

  8. Android/Hiddad.AIA (1,56 %)

  9. Android/Hiddad.AID (1,53 %)

  10. Android/Qysly (1,44 %)