Foto: Pixabay

Technologie rozpoznávání obličeje je dnes již celkem běžnou součástí většiny chytrých telefonů. Pro úspěšné odemknutí telefonu za pomoci této technologie však potřebujete být poměrně blízko displeje, resp. dívat se zblízka přímo na něj. Při použití technologie rozpoznávání obličejů na veřejnosti je zase důležité vysoké rozlišení pořizovaného záznamu, protože z pár pixelů nikdo nepozná ani pohledem, o koho se jedná.

Podle New Scientist má bezpochyby nejlepší zařízení americká armáda, která vyvíjí přenosné zařízení na rozpoznávání obličeje schopné identifikovat jednotlivce až do vzdálenosti 1 km. Jen pro srovnání se jedná o vzdálenost 11 fotbalových hřišť nebo vzdálenost delší než od konce Václaváku směrem k Muzeu.

Celý tento projekt dostal název Advanced Tactical Facial Recognition byl zahájen již v roce 2016, ale až minulý rok byl konečně představen první funkční prototyp. Bohužel společnost, která tento přístroj vyvinula z pochopitelných důvodů nechce uveřejňovat příliš mnoho detailů o fungování.

Rozpoznání obličeje na takovouto vzdálenost je však o mnoho větší problém, než se může na první pohled zdát. Komplikace můžou nastat vlivem špatného zaostření, zvýšeného šumu či vlivem stoupajícího vzduchu za horkých dnů. Proto někteří odborníci uvažují, že klidně mohla být použita jedna neuronová síť jen na rozpoznání kontur obličeje a druhá pak na následné porovnání obličeje z databází. O využití této technologie se prozatím také mlčí. Objevují se však názory, že by mohla být využita nejen u pěších jednotek, ale že by mohla být integrována i na drony.