Foto: Freepik

V posledních dnech bylo na Linuxových mailing listech a diskusních fórech rušno. Několik správců klíčových částí Linux kernelu, kteří byli zodpovědní za vývoj a údržbu ovladačů, bylo náhle vyřazeno ze seznamu správců bez veřejného vysvětlení. Změna se dotkla především osob s ruským původem nebo s ruskými emailovými adresami. To samozřejmě vyvolalo bouřlivé reakce, jak v rámci Linuxové komunity, tak i mimo ni.

Mnoho lidí se ptalo: „Co za tím stojí?“ Byla to politická rozhodnutí související se sankcemi proti Rusku, nebo snad obavy z narušení integrity kódu? A co na to samotný zakladatel Linuxu, Linus Torvalds?

Linux
Linux

Foto: Freepik

Co se vlastně stalo?

Celá situace vyšla najevo, když byl zkompilován patch, který odebral několik jmen správců ze souboru MAINTAINERS, což je klíčový dokument pro Linux kernel, ve kterém jsou uvedeni jednotliví správci odpovědní za různé části kódu. Tito správci mají na starosti ověřování, údržbu a správu kódu, který přichází od stovek tisíc přispěvatelů z celého světa.

Vyřazení těchto ruských správců okamžitě vyvolalo spekulace. První, co přišlo na mysl, bylo spojení s politickou situací a aktuálními sankcemi, které uvalily různé země na Rusko v reakci na jeho kroky na mezinárodní scéně. Bylo však zároveň jasné, že se jednalo o velmi citlivý krok, který musel být zvažován na nejvyšších úrovních správy Linuxového kernelu.

Reakce komunity

Reakce na toto rozhodnutí byly rozporuplné. Zatímco někteří podporovali krok jako nezbytný v souvislosti s globálními sankcemi, jiní poukazovali na to, že Linux byl vždy neutrální platformou, která podporovala globální spolupráci a inovace bez ohledu na národnost nebo politiku.

Někteří vývojáři dokonce veřejně vyjádřili zklamání z toho, že nebyly poskytnuty konkrétní důvody nebo pravidla, která by toto rozhodnutí ospravedlňovala. Objevily se návrhy na vrácení těchto správců zpět na jejich pozice, což vyvolalo další diskuze o tom, jakým způsobem by mělo být s otevřeným zdrojovým kódem nakládáno v době globálních krizí.

Linus Torvalds odpovídá

Po několika dnech nejistoty se do debaty vložil sám Linus Torvalds, který se rozhodl odpovědět na některé z dotazů, které se hromadily na mailing listech. Jeho odpověď byla přímočará a nekompromisní. Potvrdil, že rozhodnutí o vyřazení ruských správců bylo konečné a že nebude žádný návrat k předchozímu stavu.

„Je naprosto jasné, proč tato změna byla provedena, a nebude zvrácena. Ruské trollí farmy se mohou snažit, jak chtějí, ale jejich pokusy tento krok zvrátit neuspějí,“ napsal Torvalds ve své reakci. Následně dodal, že důvody pro tuto změnu nejsou jen americkou záležitostí a že podobné „požadavky na dodržování pravidel“ se týkají i dalších zemí, které zavedly sankce proti Rusku.

Politika a open-source: mohou koexistovat?

Případ ruských správců Linux kernelu znovu otevřel otázku, jak by měly globální open-source projekty reagovat na geopolitické konflikty. Linux kernel je jedním z největších a nejvlivnějších open-source projektů na světě, který zahrnuje tisíce přispěvatelů z celého světa. Je však možné udržet projekt neutrální, když svět kolem něj není?

Je třeba zmínit, že open-source projekty se vždy pyšnily svou nezávislostí na politických a komerčních vlivech. V tomto případě se však ukazuje, že ani open-source nemůže zcela uniknout globálním vlivům a sankcím. Torvalds sám ve své odpovědi naznačil, že rozhodnutí o vyřazení ruských správců bylo vedeno právními důvody a že nebyl ochoten diskutovat právní otázky s „náhodnými internetovými lidmi“.

Co bude dál?

Přestože Torvalds potvrdil, že rozhodnutí stojí, otázky zůstávají. Jakým způsobem bude probíhat další spolupráce s vývojáři z Ruska? Budou jejich příspěvky přijímány, pokud budou odeslány z ne-ruských emailových adres? Jaké další změny můžeme očekávat ve světě open-source, pokud globální konflikty nadále ovlivňují technologické projekty?

Etika a budoucnost open-source

Tento případ znovu otevírá důležitou debatu o tom, jakým způsobem by měly být technologické projekty spravovány v době globálních krizí. Je možné udržet open-source projekty jako prostor, kde národnost, politika nebo ekonomické sankce nehrají roli? Nebo se budeme muset připravit na to, že i tyto projekty budou muset reagovat na globální změny?

Zatímco odpovědi na tyto otázky jsou stále nejasné, je zřejmé, že rozhodnutí o vyřazení ruských správců je signálem toho, že svět open-source se nemůže izolovat od vnějších vlivů. Přesto zůstává otázkou, jakým způsobem se s tímto problémem bude vypořádávat v budoucnu a jak to ovlivní globální spolupráci ve světě technologií.

Tento případ je připomínkou, že i když je Linux kernel technickým projektem, nemůže zcela ignorovat politické a právní vlivy, které ovlivňují svět kolem nás. Ať už to bude znamenat další změny v řízení projektu nebo nová pravidla pro přispěvatele, je jasné, že svět open-source se bude muset i nadále přizpůsobovat realitě moderního světa.

Zdroj: Phoronix.com (odkaz)