Foto: Freepik

V současné digitální době je ochrana soukromí pro mnoho lidí stále důležitější. Každodenní surfování po internetu už dávno není jen o hledání informací, ale také o sledování, sběru dat a cílené reklamě. Pokud jste si někdy položili otázku, zda je možné úplně zmizet z internetu, pak jste na správné adrese. I když úplné zmizení je extrémně obtížné, existují způsoby, jak minimalizovat svou digitální stopu a uchovat si co nejvíce soukromí.

1. Změňte své chování na sociálních sítích

Sociální sítě jsou hlavním zdrojem informací, které o sobě lidé sdílejí. Chcete-li snížit své online stopy, přehodnoťte, co sdílíte na Facebooku, Instagramu, X (dříve Twitter) a dalších platformách.

První krokem může být deaktivace účtů nebo jejich trvalé smazání. Například Facebook umožňuje nejen účet deaktivovat, ale také smazat veškeré vaše fotky, komentáře a zprávy. Pokud nechcete jít tak daleko, můžete alespoň omezit, kdo může vidět váš profil a příspěvky.

Instagram funguje podobně. Smazáním účtu odstraníte vše, co jste kdy sdíleli. Deaktivace znamená, že váš profil bude neviditelný, ale veškerá data budou uložena, pokud se rozhodnete vrátit.

Zvažte také hibernaci účtů na LinkedInu, kde můžete své aktivity omezit na minimum, a na platformách jako TikTok jednoduše smažte aplikaci a veškerá data.

2. Používejte alternativní prohlížeče a vyhledávače

Největší technologické společnosti, jako je Google, se živí daty, která o vás nasbírají prostřednictvím vašich vyhledávacích aktivit. Používáním alternativních vyhledávačů, jako je DuckDuckGo nebo StartPage, minimalizujete sledování. Tyto vyhledávače vás neprofilují a neukládají vaše dotazy.

Dalším klíčovým krokem je přechod na soukromé prohlížeče, jako jsou Brave, Epic nebo Tor Browser. Tyto prohlížeče neukládají cookies ani neumožňují sledování třetími stranami. Tor zvlášť umožňuje šifrované procházení internetu prostřednictvím více vrstev, což velmi ztěžuje sledování.

Anonymní na internetu
Anonymní na internetu

Foto: Freepik

3. Šifrujte komunikaci a data

Pokud nechcete, aby vaše e-maily nebo zprávy byly čitelné pro třetí strany, využívejte šifrované služby, jako je ProtonMail nebo Signal. Tyto služby nabízejí end-to-end šifrování, což znamená, že vaše komunikace je chráněna na cestě mezi vámi a příjemcem.

Pro maximální zabezpečení dat na svých zařízeních použijte šifrovací nástroje, které zabraňují neoprávněnému přístupu k vašim souborům. Existují aplikace, jako je VeraCrypt, které zajistí, že i když někdo získá přístup k vašemu zařízení, nemůže přečíst vaše data.

4. Vyvarujte se zanechávání stop při používání mobilních zařízení

Moderní chytré telefony a tablety shromažďují obrovské množství informací o svých uživatelích. Kromě používání anonymních telefonních čísel a zpráv můžete snížit své vystavení tím, že si zakoupíte tzv. „burner“ telefon, který není spojen s vaším jménem nebo účtem.

Chcete-li však chránit své soukromí bez nutnosti kupovat nový telefon, můžete používat anonymizační aplikace, jako je Burner, které generují dočasná telefonní čísla.

5. VPN, proxy servery a firewall

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak se chránit před sledováním, je použití VPN (virtuální privátní sítě). VPN šifruje vaše internetové připojení a skryje vaši skutečnou IP adresu, což ztěžuje sledování vaší aktivity.

Další metodou, jak skrýt svou online identitu, je proxy server, který funguje jako prostředník mezi vaším zařízením a internetem. Proxy server změní IP adresu vašeho zařízení, takže vypadáte, jako byste byli připojeni z jiného místa.

Firewall, který je součástí vašeho routeru nebo počítače, může blokovat nechtěné pokusy o přístup k vašemu zařízení zvenčí a chránit vaše data před útočníky.

6. Pravidelně čistěte své digitální stopy

Vaše digitální stopa se netýká jen toho, co sdílíte nebo kde surfujete, ale také toho, co na vašem zařízení zůstává. Pravidelné mazání cookies, historie procházení a mezipaměti je nezbytné. Většina moderních prohlížečů nabízí režimy soukromého prohlížení, které žádná data neukládají, například Inkognito v Chromu nebo Soukromé prohlížení ve Firefoxu.

7. Omezte sledování e-mailů a spamů

Použití dočasných e-mailových adres, aliasů nebo anonymních služeb, jako je ProtonMail, může výrazně omezit množství spamu, které obdržíte. Většina velkých e-mailových služeb, včetně Gmailu, nabízí možnost nastavení aliasů, které můžete využívat pro různé registrace a minimalizovat tím šanci na zneužití vašeho hlavního účtu.

Závěrem lze říci, že úplné zmizení z internetu není snadné, ale existuje mnoho kroků, které můžete podniknout pro zvýšení své online anonymity. Bezpečné prohlížeče, šifrování a pravidelné mazání digitálních stop jsou klíčovými nástroji pro každého, kdo chce chránit své soukromí. I když neexistuje 100% řešení, kombinace těchto opatření vám pomůže minimalizovat rizika a uchovat si co nejvíce soukromí ve stále více propojeném světě.

Zdroj: PCMag.com (odkaz)