Foto: Freepik

Super realistický AI podvod, který může oklamat i zkušené uživatele

V posledních měsících se objevily případy podvodů, kdy útočníci zasílají falešné zprávy s informacemi o údajné změně hesla nebo podezřelé aktivitě na vašem účtu. Tyto zprávy mohou vypadat zcela autenticky a působit dojmem, že pocházejí přímo od Google. Zvláště nebezpečné je, že podvodníci neváhají využít pokročilé technologie, jako je umělá inteligence, k vytvoření podvržených telefonních hovorů nebo emailů.

Jedním z uživatelů, který se s tímto podvodem setkal, byl konzultant společnosti Microsoft Sam Mitrovic. Ve svém blogu popsal, jak obdržel oznámení o obnově svého Gmail účtu, i když o žádnou takovou akci nežádal. O něco později mu volalo neznámé číslo, které vypadalo, jako by bylo od Google, a nabídlo mu pomoc s řešením „podezřelé aktivity“ na jeho účtu. Jakmile však analyzoval email a telefonát, zjistil několik podezřelých faktorů, které ho vedly k názoru, že se jedná o podvod.

Gmail
Gmail

Foto: Freepik

Jak rozpoznat falešný email nebo telefonát?

Podvodníci používají stále sofistikovanější metody, a proto je důležité být obezřetní. Zde je několik varovných znaků, které by vás měly upozornit, že něco není v pořádku:

  1. Nežádaná oznámení o obnově účtu: Pokud dostanete email nebo notifikaci, že někdo žádá o změnu hesla či obnovu účtu, ale vy sami jste o to nežádali, je to první červená vlajka.
  2. Telefonáty od údajné podpory: Google obvykle nevolá osobním uživatelům, ale zaměřuje se především na uživatele firemních služeb. Pokud vám někdo volá, že je z Google a nabízí řešení problému, buďte opatrní.
  3. Kontrola přihlašovací aktivity: Zkontrolujte své nedávné přihlášení do Gmailu. Pokud není nic podezřelého, pravděpodobně se jedná o falešné oznámení. To můžete provést v sekci „Zabezpečení“ ve vašem účtu.
  4. Falešná emailová adresa: Podívejte se na úplné znění hlavičky emailu. Zjistíte tak, zda odesílatel opravdu pochází od Google, nebo zda je emailová adresa pouze maskovaná.
  5. Pomalá a nepřirozená komunikace: V některých případech mohou podvodníci využít AI generovaný hlas, který má za cíl působit jako skutečný člověk. Pozor si dejte na opakující se fráze a stejný tón hlasu, což může naznačovat, že se jedná o naprogramovanou konverzaci.

Google a boj proti podvodům: Jak se chránit?

Google si je vědom nárůstu podvodů, které využívají umělou inteligenci, a podniká kroky k ochraně svých uživatelů. Nedávno společnost oznámila spolupráci s Globální aliancí proti podvodům a Federací pro výzkum DNS na vytvoření platformy Global Signal Exchange (GSE), která bude sloužit k výměně informací o kyberkriminalitě v reálném čase. Cílem je rychleji identifikovat podvodníky a blokovat jejich aktivity.

Pokud obdržíte podezřelý email nebo telefonát, doporučuje se nikdy neposkytovat citlivé údaje, dokud si plně neověříte, že komunikujete se skutečným zástupcem společnosti. Kromě toho byste měli pravidelně aktualizovat své bezpečnostní nastavení v Gmailu, včetně aktivace dvoufaktorové autentizace.

Jak se chránit před podvody na internetu?

S rostoucím počtem podvodů, které jsou čím dál tím složitější, je důležité mít na paměti několik základních pravidel:

  • Důvěřujte, ale prověřujte: Nikdy neposkytujte osobní údaje na základě nevyžádaných emailů nebo telefonátů. Vždy si ověřte pravost komunikace přímo u poskytovatele služeb.
  • Používejte dvoufaktorovou autentizaci: Dvoufaktorová autentizace přidává další vrstvu ochrany k vašemu účtu. I kdyby se někdo dostal k vašemu heslu, bez druhého faktoru se nedostane dál.
  • Aktualizujte bezpečnostní nastavení: Pravidelně kontrolujte svá nastavení zabezpečení na Google účtu a zajištěte, že jsou aktuální.
  • Buďte obezřetní při používání AI technologií: Umělá inteligence je mocný nástroj, ale může být také zneužita. Buďte si vědomi toho, že podvody využívající AI mohou být velmi přesvědčivé.

Závěr: Udržujte se v bezpečí v digitálním světě

Podvody, které využívají umělou inteligenci, jsou stále častější a sofistikovanější. I když mohou působit velmi autenticky, existují způsoby, jak se před nimi chránit. Klíčem je opatrnost, informovanost a pravidelná aktualizace bezpečnostních nastavení. Jak ukazuje příběh Sama Mitrovica, důvěřovat, ale prověřovat je pravidlo, kterým bychom se všichni měli řídit při komunikaci na internetu.

Zdroj: ZDNet.com (odkaz)