Foto: Freepik

Microsoft se v posledních letech snaží prosadit na trhu mobilních zařízení, a to zejména prostřednictvím svých Surface produktů. Nově podaný patent naznačuje, že společnost nehodlá zůstat pozadu v rychle se rozvíjejícím segmentu skládacích zařízení. Patent, který byl původně podán v únoru 2021 a zveřejněn Úřadem pro patenty a ochranné známky USA (USPTO) 1. října 2024, detailně popisuje zařízení schopné se otáčet o 360 stupňů.

Revoluční design a technologie

Podle patentové dokumentace Microsoft vyvinul zařízení, které může fungovat jako tablet, notebook nebo jiné výpočetní zařízení díky své schopnosti se skládat v různých úhlech. Klíčovým prvkem je zadní kryt, vrstva skla a mezi nimi umístěná vrstva emitující světlo. Unikátní konstrukce umožňuje hladké a bezproblémové ohýbání bez tvorby nežádoucích záhybů, které trápí současné skládací telefony.

Foldable phone
Foldable phone

Foto: Freepik

Zařízení využívá speciálních štěrbin ve vrstvě krycího skla a zadního panelu, což umožňuje snadné a plynulé skládání. Technologie laserové modifikace a mokrého leptání napomáhá vytvořit hladké přechody, které zachovávají integritu dotykového displeje i při opakovaném ohýbání v různých směrech. To znamená, že levá a pravá strana krycího skla se mohou buď setkat tváří v tvář, nebo se od sebe odklánět.

Návrat po neúspěchu Surface Duo

Toto není první pokus Microsoftu proniknout na trh se skládacími zařízeními. V roce 2020 společnost představila první generaci Surface Duo, která však nedosáhla očekávaného úspěchu. Surface Duo 2, uvedený na trh v roce 2021, byl o dva roky později ukončen, a to navzdory spekulacím o připravovaném Surface Duo 3, který byl nakonec zrušen.

V červnu se objevil další patent od Microsoftu, který odhalil design zrušeného Surface Duo 3. Pod kódovým označením „Neon“ mělo zařízení disponovat skládacím displejem, externím krycím displejem a magnetickým příslušenstvím, včetně stojánku, který by se připojoval v různých orientacích. Navzdory slibným funkcím se však tento projekt nedočkal realizace.

Konkurence nespí

Trh se skládacími zařízeními je v současnosti velmi dynamický. Huawei nedávno uvedl na trh svůj tri-fold smartphone Mate X3, který si získal přes 3 miliony předobjednávek. Samsung pokračuje ve svém úspěšném řadě Galaxy Z Fold a Flip. Apple zatím do tohoto segmentu nevstoupil, i když existují zprávy o podaných patentech na samoopravný displej a panty pro skládací zařízení.

Většina současných skládacích telefonů se skládá dovnitř, což činí koncept Microsoftu s 360stupňovým skládáním velmi zajímavým. Pokud by se společnosti podařilo tento patent převést do komerčního produktu, mohlo by to znamenat významný posun v designu a funkčnosti skládacích zařízení.

Co můžeme očekávat?

Otázkou zůstává, zda Microsoft dokáže tuto technologii úspěšně implementovat a uvést na trh zařízení, které by konkurovalo současným lídrům. Historie Surface Duo ukazuje, že cesta není jednoduchá. Nicméně s novým patentem a technologickými inovacemi má Microsoft šanci znovu zaujmout spotřebitele a možná i redefinovat standardy v oblasti skládacích zařízení.

Vzhledem k současným trendům a rostoucí poptávce po flexibilních zařízeních by mohl být správný čas pro návrat Microsoftu na mobilní scénu. Pokud se společnosti podaří překonat technické výzvy a nabídnout produkt s přidanou hodnotou, mohlo by to znamenat významný krok vpřed.

Závěr

Nový patent Microsoftu na 360stupňově skládací zařízení představuje vzrušující vývoj v oblasti mobilních technologií. Ať už se jedná o další pokus o Surface Duo nebo zcela nový produkt, jedno je jisté: konkurence v segmentu skládacích zařízení se zostřuje a spotřebitelé z toho mohou jen těžit.

Zdroj: MSPowerUser.com (odkaz)