Foto: Freepik

Victor Ambros a Gary Ruvkun byli oceněni Nobelovou cenou za fyziologii a medicínu za jejich průkopnický objev mechanismu, který kontroluje aktivitu genů. Tímto objevem otevřeli zcela nové možnosti pro vědu i medicínu, zejména díky tomu, že identifikovali klíčovou roli mikroRNA v regulaci genové exprese. Jak tento fascinující příběh začal a co znamená pro budoucnost vědy?

Od genetického tajemství ke globálnímu mechanismu

Ambros a Ruvkun svou práci začali jako postdoktorandi v laboratoři Roberta Horvitze, kde se věnovali genetickému výzkumu modelového organismu, hlístice Caenorhabditis elegans. Z jejich raných experimentů vyplynulo, že specifické mutace způsobují problémy ve vývoji určitých buněčných linií. Ambros se zaměřil na gen lin-4, zatímco Ruvkun studoval lin-14. Oba geny ovlivňovaly vývoj organismu, a jakmile vědci odhalili jejich vzájemnou souvislost, narazili na něco dosud neznámého – novou formu genové regulace prostřednictvím malých molekul RNA.

RNA
RNA

Foto: Freepik

Ambros zjistil, že lin-4 blokuje aktivitu proteinu lin-14. To však nebylo vše. Podrobnější zkoumání ukázalo, že tato kontrola není závislá na produkci proteinu, ale probíhá prostřednictvím krátkých RNA sekvencí, které mohou zabránit tvorbě proteinu z messengerové RNA. Tímto způsobem Ambros a Ruvkun odhalili první příklad mikroRNA – malých molekul RNA, které dokáží řídit, kdy a kde jsou geny aktivovány.

Klíč k nové genetické éře

Tento objev však zpočátku nebyl plně doceněn. Trvalo téměř deset let, než se ukázalo, že mikroRNA jsou klíčovým mechanismem regulace genů napříč různými organismy – od hlístic až po lidi. Ruvkunova práce na genu let-7 potvrdila, že mikroRNA se nachází nejen u zvířat, ale také u rostlin, což naznačuje, že tento mechanismus může pocházet z pradávných jednobuněčných předků.

Objev mikroRNA zásadně změnil naše chápání, jak se geny regulují, a otevřel dveře novým možnostem ve výzkumu genetických chorob. MikroRNA totiž dokážou buď zcela zničit mRNA, která slouží k překladu genů do proteinů, nebo zabránit její přeměně na protein. To umožňuje přesnou kontrolu toho, kdy a jak jsou proteiny v buňkách produkovány.

Od laboratoří k terapiím

Význam mikroRNA je obrovský, jak pro základní vědu, tak pro lékařskou praxi. Ukazuje se, že mutace v genech pro mikroRNA mohou mít zásadní dopad na vývoj organismů i vznik genetických onemocnění. Například u myší, které ztratily enzym Dicer, zodpovědný za tvorbu mikroRNA, dochází k časné embryonální smrti. U lidí byly mutace v genech pro mikroRNA spojeny s různými typy rakoviny, což z nich činí potenciální cíle pro nové terapeutické přístupy.

Složitá síť života

Objev Ambrose a Ruvkuna ukázal, jak komplexní jsou procesy uvnitř našich buněk. MikroRNA se staly klíčovým prvkem regulačních sítí, které udržují rovnováhu mezi tím, které proteiny buňka vytváří a které naopak degraduje. Tento mechanismus umožňuje buňkám reagovat na změny v prostředí a správně se vyvíjet.

Ambros a Ruvkun svým objevem otevřeli zcela novou kapitolu genetického výzkumu a přispěli k lepšímu pochopení nejen základních biologických procesů, ale také vzniku chorob, což může mít do budoucna obrovský význam pro vývoj nových léčebných metod.

Práce obou vědců ukazuje, že i zdánlivě malé molekuly, jako jsou mikroRNA, mohou mít obrovský dopad na život a zdraví všech organismů. Tento průlomový výzkum se tak právem stal oceněným Nobelovou cenou za medicínu.

Zdroj: Arstechnica.com (odkaz)