Foto: Freepik

Tento proces není složitý, ale je důležité si uvědomit, že přijdete o veškerá data uložená na zařízení. Pokud máte zálohu nebo používáte cloudové služby, jako je Google Drive, nebude to pro vás velká ztráta, ale pokud jste dlouhodobým uživatelem zařízení bez záloh, může to být problém.

Příběh z praxe

Nedávno jsem dostal do ruky nový telefon s Androidem na recenzi. Všechno šlo hladce, nastavil jsem si obvyklý PIN, který používám, když testuji zařízení. Po jedné z aktualizací jsem ale nebyl schopen telefon odemknout, i když jsem PIN zadával správně. Něco se pokazilo a já se ocitl v situaci, kdy jsem neměl jinou možnost, než telefon resetovat. Naštěstí jsem ještě neměl na telefonu důležitá data, takže obnovení továrního nastavení nebyl velký problém.

Provedení továrního nastavení v tomto případě bylo rychlé a efektivní. Musel jsem jen znovu nastavit telefon a všechno fungovalo, jak má. Tento postup je osvědčený, a pokud se dostanete do podobné situace, tady je jednoduchý návod, jak na to.

Foto: Freepik

Jak obnovit tovární nastavení telefonu Android bez odemknutí

  1. Vypnutí telefonu
    Nejprve je třeba telefon vypnout. Podržte tlačítko napájení, dokud se neobjeví možnosti „Restart“, „Shutdown“ a „Emergency“. Vyberte možnost „Vypnout“.
  2. Přístup do režimu obnovení
    Po vypnutí telefonu stiskněte a podržte tlačítko napájení spolu s tlačítkem pro zvýšení nebo snížení hlasitosti. Tato kombinace se může lišit v závislosti na značce telefonu. Například u telefonů Pixel je to napájení a snížení hlasitosti, u Samsungu napájení a zvýšení hlasitosti.
  3. Vybrání režimu obnovení
    Po zobrazení nabídky pomocí tlačítek hlasitosti vyberte možnost „Režim obnovení“ a potvrďte stisknutím tlačítka napájení.
  4. Vymazání dat a obnovení továrního nastavení
    V nabídce režimu obnovení najděte možnost „Wipe Data/Factory Reset“. Opět použijte tlačítka hlasitosti pro pohyb v nabídce a tlačítko napájení pro potvrzení. Poté budete vyzváni k potvrzení této akce. Vyberte „Ano“ a proces začne.

Po dokončení továrního nastavení se telefon restartuje. Následně budete muset zařízení nastavit od začátku, ale pokud máte zálohy uložené na Google účtu, mělo by to být relativně jednoduché.

Proč je tovární nastavení někdy nutné?

Existuje několik důvodů, proč může být obnovení továrního nastavení vhodné nebo nutné:

  • Zapomenuté přihlašovací údaje – Hlavní důvod je, když ztratíte přístup ke svému telefonu kvůli zapomenutému PINu, heslu nebo vzoru.
  • Chyby po aktualizaci – Někdy se po aktualizaci může objevit chyba, která vám znemožní přístup do telefonu.
  • Prodej nebo darování zařízení – Pokud se chystáte telefon prodat nebo darovat, obnovení továrního nastavení je nutností pro ochranu vašich dat.

Jak se těmto situacím vyhnout?

Pokud nechcete procházet procesem obnovení továrního nastavení, zde je pár tipů, jak se tomu vyhnout:

  • Používejte správce hesel – Tím si zajistíte, že nikdy nezapomenete své heslo, PIN nebo vzor.
  • Zálohujte pravidelně – Využívejte cloudové služby pro zálohu dat, abyste minimalizovali ztráty při obnovení telefonu.
  • Biometrické přihlašování – Otisk prstu nebo rozpoznání obličeje může být spolehlivější než PIN nebo heslo.

Obnovení továrního nastavení je sice nepříjemné, ale v určitých situacích jde o nevyhnutelný krok. Díky moderním zálohovacím a bezpečnostním technologiím ale tento proces není zdaleka tak bolestivý, jak býval dříve.

Zdroj: ZDNet.com (odkaz)