Foto: Pixabay

Blíží se Vánoce, což pro mnoho lidí znamená stres, protože nevědí, co koupit za dárky. Někteří se možná rozhodnou pro koupi mobilního telefonu, ale vzhledem k současným cenám je nový mobilní telefon pro některé lidi zbytečně drahý. Proto se část zákazníků rozhodne každoročně zakoupit mobilní telefon použitý či repasovaný.

Otázkou však je, z jak důvěryhodného zdroje mobilní telefon nakupujete. Prodávající chce produkt zkrátka prodat, a tak dokáže slíbit prakticky cokoliv a nezřídka se setkáte s neúplnými informacemi o produktu. Důležitým parametrem může být, jak je mobilní telefon starý. Pokud si to chcete sami na vlastní kůži ověřit, můžeme vám nabídnout hned několik způsobů. Naštěstí těchto variant existuje hned několik, ale pro zjištění a ujištění se o skutečném stáří mobilního telefonu je lepší použít alespoň dvě metody.

Foto: Pixabay

FAKTURA JE FAKTURA

První způsob je logický a nejjednodušší. Požádejte prodávajícího, zda nemá fakturu o zakoupení telefonu. Na faktuře je vždy uveden přesný datum a čas zakoupení. V praxi nezáleží na tom, zda je faktura fyzická či v digitální podobě někde v e-mailu.

Číslo IMEI ví všechno

Číslo IMEI je unikátní číslo přidělované výrobcem mobilního telefonu. Toto číslo je pro každý výrobek jiné a je neopakovatelné. To nám pomůže identifikovat konkrétní mobilní telefon. Není pak nic jednoduššího, než kontaktovat výrobce na jeho internetových stránkách v sekci pro uplatňování záruky, nebo zavolat na zákaznickou linku. Zde vám budou schopni prozradit, kdy by mobilní telefon předán na trh. Toto číslo se pak zjistí velice jednoduše. Buď je umístěno u baterie nebo ho můžeme zjistit, když vytočíme *#06#.

Fyzický stav klame

Tento způsob je často používaný, ale nedůvěryhodný. Fyzický stav nám sotva kdy napoví, jak starý je telefon. Nový telefon může být poškrábaný a pět let starý může být nablýskaný. Nicméně při výběru telefonu je určitě důležité dát si pozor, aby vypadal zachovale. U starého telefonu, který vypadá nově, může nastat situace, kdy nám výrobce ukončí podporu pro stáří systému.

Výrobní číslo

Datum uvedení do provozu můžeme u některých modelů najít přímo v nastavení mobilního telefonu. Zpravidla stačí jít do Nastavení>Informace o systému> Verze hardwaru – zde se pak musíte řídit intuitivně. Většina nových mobilních telefonů však má i možnost vyhledávání v rámci nastavení. Lze proto zadat dotaz přímo tam.

Mimo nastavení se údaje o prvním spuštění dají také získat vytočením konkrétní kombinace čísel a znaků. Ta se však výrobce od výrobce liší. Nejpravděpodobnější kombinace jsou “*#0000#” nebo “*#197328640#*” a nebo “*#197328640#*”.

Google ví vše

Dalším způsobem je pak ověření alespoň hrubého data výroby je pak vyhledání si sériového čísla na internetu. Rozhodně nemůžete čekat konkrétní datum, ale určitě zjistíte alespoň rok, kdy byl telefon vyroben. To pro potřeby nákupu telefonu bohatě stačí.

Zdroj: AndroidAuthority.com (odkaz)