Foto: Freepik

Historický kontext a význam F123

Fregaty F123, jmenovitě lodě Brandenburg, Schleswig-Holstein, Bayern a Mecklenburg-Vorpommern, byly uvedeny do provozu mezi říjnem 1994 a prosincem 1996. Tyto lodě se specializují na protiponorkový boj a protivzdušnou obranu, což z nich činí nepostradatelný prvek námořní obrany Německa. Systémy na palubě, včetně systémů pro sběr dat (DAQ), byly navrženy s ohledem na tehdejší technologické standardy, což zahrnovalo i používání 8palcových disket.

Výzvy modernizace

Používání 8palcových disket, které jsou dnes již technologickým reliktem, představuje pro námořnictvo značné logistické a provozní výzvy. Diskety jsou klíčové pro záznam a správu provozních parametrů lodí, což zahrnuje i kritické systémy, jako je výroba energie. Navzdory jejich zastaralosti byly tyto systémy po dlouhou dobu považovány za spolehlivé a stabilní, což vedlo k jejich dlouhodobému používání.

Jak uvádí německý blog o obranné a bezpečnostní politice Augen geradeaus!, modernizace systémů DAQ je nezbytná pro zajištění efektivity a bezpečnosti lodí. To zahrnuje nejen náhradu samotných disket, ale i integraci nových technologií, které zajistí plynulý přechod a zachování kontinuity provozu.

Foto: Freepik

Plánovaná modernizace a emulační řešení

Německé námořnictvo, prostřednictvím Spolkového úřadu pro vybavení, informační technologie a podporu v provozu (BAAINBw), zahájilo výběrové řízení na modernizaci čtyř fregat F123. Tento krok zahrnuje vývoj a implementaci emulačního systému, který by umožnil nahrazení 8palcových disket bez nutnosti kompletního přepracování existujících systémů DAQ. Tento přístup se liší od přístupu amerického letectva, které v roce 2019 nahradilo 8palcové diskety ve své velitelské a komunikační síti mezikontinentálních balistických raket za SSD disky.

Emulační řešení umožní zachovat stávající infrastrukturu a zároveň integraci modernějších a spolehlivějších úložných technologií. To přinese nejen zvýšení provozní efektivity, ale i zjednodušení údržby a snížení nákladů na provoz.

Výhled do budoucnosti

Modernizace fregat F123 je klíčovým krokem k zajištění technologické vyspělosti a provozní efektivity německého námořnictva. Přechod na modernější technologie nejenže posílí schopnosti těchto lodí, ale také přispěje k celkové bezpečnosti a připravenosti námořních sil na budoucí výzvy.

Tento krok také odráží širší trend v obranném sektoru, kde se stále více upřednostňuje využívání moderních technologií a digitálních řešení pro zajištění vyšší úrovně spolehlivosti a efektivity. Pro německé námořnictvo to znamená nejen konec éry 8palcových disket, ale i významný posun směrem k modernímu a technologicky pokročilému provozu.

Zdroj: Arstechnica.com (odkaz)