Zdroj: Pixabay

Mnozí ze současných uživatelů osobních počítačů možná ani nepamatují, že kdysi se místo flash disků a SD karet používaly 3,5 palcové diskety. Je proto skoro k nevíře, že právě tyto diskety se do dnešních dnů používají třeba v letectví. Například letoun Boeing 747-400 do dnes používá právě 3,5 palcové diskety pro aktualizaci svého softwaru. Toto zjištění se dostalo na světlo světa díky společnosti Pen Test Partners (PTP), která veřejně představila světu Boeing 747 aerolinek British Airways, který byl již kvůli sníženému počtu cestujících vyřazen z provozu.

Na pořízeném video záznamu se také dovíte, že aktualizace softwaru je zapotřebí udělat osobní speciálně vyškoleným technikem, který musí každých 28 dní osobně přijít do kokpitu a celý software aktualizovat za pomoci 3,5 palcové diskety. Důvodem je nedostatečná vyrovnávací paměť, která již v minulosti i způsobila pád letadla a má na svědomí 346 lidí.

Podle Aviation Today to však nejsou pouze Boeingy, kteří stále používají tento zastaralý systém, ale mnoho ze současných renomovaných aerolinek stále využívá diskety jako instalační médium. Díky tomu, že se postupem času zvětšuje software a s tím související databáze, musí technik s sebou nosit i osm disket. Na těchto disketách pak má informace o letištích, přistávacích drahách, leteckých cestách, apod. Zajímavé je, že donedávna používal diskety i Pentagon pro údaje ze svých jaderných zbraňových systémů nebo se s disketami můžeme setkat i na Mezinárodní vesmírné stanici.

Zdroj: TechSpot.com