Foto: Freepik

WordPress, který dnes tvoří páteř většiny webových stránek, se stal neodmyslitelnou součástí digitálního ekosystému. Změny, které v něm probíhají, mohou mít dalekosáhlé důsledky nejen pro vývojáře, ale i pro uživatele po celém světě. Nedávná situace kolem převzetí pluginu Advanced Custom Fields (ACF) je přesně takovým příkladem. Tato změna, iniciovaná WordPress.org, přináší otázky ohledně toho, jak se bude vývoj některých populárních funkcí dále vyvíjet.

ACF je pro mnohé uživatele WordPressu klíčovým nástrojem. Umožňuje snadno přidávat vlastní pole a personalizovat weby, které na jiných systémech vyžadují pokročilé technické znalosti. A právě tento plugin byl nedávno převeden pod správu WordPressu, a to kvůli „odstranění komerčních nabídek a řešení bezpečnostního problému“, jak vysvětlil spoluzakladatel WordPressu Matt Mullenweg.

Wordpress
WordPress

Foto: Freepik

Mnoho uživatelů ACF se nyní ptá, co to pro ně znamená. Pokud používají ACF jako důležitý nástroj ve svém workflow, může tato změna ovlivnit jejich weby. Pokud WordPress provádí zásadní úpravy v pluginu, který využívají tisíce webových stránek, může to mít dalekosáhlý dopad na správu a vývoj těchto stránek. Mullenweg uklidňuje, že podobné situace jsou vzácné, ale zároveň přiznává, že jde o mimořádný případ kvůli právním krokům, které WP Engine podnikl proti Automattic, společnosti, která WordPress spravuje.

Protože WordPress používá většina webových stránek na světě, takové zásahy mohou být potenciálně významné pro každého, kdo na této platformě staví své projekty. I když se jedná o krok směrem k lepší bezpečnosti a uživatelské zkušenosti, mnozí se mohou cítit ohroženi myšlenkou, že WordPress může zasáhnout do pluginů, které tvoří základ jejich webů, a to bez souhlasu původních vývojářů.

Tato změna ukazuje, jak křehká může být rovnováha mezi open-source komunitou a velkými hráči v tomto prostoru.

Zdroj: Tvorbawebu.top