Foto: Freepik

WhatsApp, jedna z nejpoužívanějších aplikací pro zasílání zpráv, přichází s další velkou aktualizací, která mění způsob, jakým ukládáte své kontakty. Až doposud byla tato funkce závislá na vašem telefonním adresáři – pokud jste chtěli uložit něčí číslo, museli jste to provést přímo v telefonu. Tato závislost se však nyní stává minulostí. WhatsApp zavádí možnost ukládat kontakty přímo v aplikaci, což přináší hned několik důležitých výhod. A co víc, brzy bychom se mohli dočkat i možnosti používání uživatelských jmen, což posílí naši online bezpečnost.

Změna v ukládání kontaktů: Co to znamená?

Do této chvíle jste byli odkázáni na váš telefonní adresář, když jste chtěli někoho uložit do kontaktů. Nová funkce vám ale umožní ukládat kontakty přímo v aplikaci WhatsApp a tato data budou zálohována v cloudu WhatsApp. To znamená, že pokud byste ztratili svůj telefon nebo byste přešli na nové zařízení, všechny vaše kontakty zůstávají dostupné v aplikaci. Navíc můžete kontakty synchronizovat napříč různými zařízeními, včetně WhatsApp Web nebo verze pro Windows. Tato změna je velkým krokem vpřed, zejména pro ty, kteří používají více zařízení nebo chtějí mít své pracovní a osobní kontakty oddělené.

Výhody cloudového ukládání kontaktů

Cloudové ukládání přináší mnohé výhody. Už se nemusíte obávat, že přijdete o kontakty při ztrátě telefonu nebo při jeho změně. WhatsApp se tím stává více nezávislým na vašem zařízení, což zjednodušuje uživatelský zážitek. Další důležitou výhodou je snadná synchronizace mezi různými zařízeními, což ocení hlavně ti, kteří používají WhatsApp jak na počítači, tak na mobilu.

Například pokud vám někdo pošle zprávu na WhatsApp Web a vy si chcete tento kontakt uložit, můžete to udělat přímo v prohlížeči. Tento kontakt pak bude synchronizován s vaším telefonem bez potřeby jakéhokoli dalšího nastavení.

Bezpečnostní stránka věci

WhatsApp samozřejmě myslí také na bezpečnost. Nový systém ukládání kontaktů je postaven na šifrované technologii, kterou společnost nazvala Identity Proof Linked Storage (IPLS). Tento systém generuje šifrovací klíč na vašem zařízení při uložení kontaktu, což zaručuje, že vaše údaje zůstanou bezpečné. Každý pokus o změnu uložených dat prochází autentizací, aby bylo zajištěno, že nikdo nemůže vaše kontakty upravit bez vašeho vědomí. Aplikace také spolupracuje s firmou Cloudflare, která zajišťuje, že žádné změny v kryptografických vlastnostech vašeho adresáře neproběhnou bez podepsání. Tímto způsobem WhatsApp přidává další vrstvu ochrany proti potenciálnímu zásahu třetí strany.

Co přijde dál: Uživatelská jména?

Možnost ukládat kontakty přímo v aplikaci WhatsApp je jen začátek. Dalším krokem, který nám tato inovace přináší, je možnost používání uživatelských jmen. WhatsApp už delší dobu experimentuje s tímto nápadem, který byl poprvé zaznamenán v roce 2023. Díky uživatelským jménům byste mohli komunikovat s ostatními bez nutnosti sdílet své telefonní číslo, což by výrazně zvýšilo vaši anonymitu a soukromí. Tato funkce by přiblížila WhatsApp konkurenčním aplikacím jako jsou Signal a Telegram, které tuto možnost už dávno nabízejí.

Proč je to důležité? Když se rozhodnete někomu napsat, nemusíte se obávat, že se vaše telefonní číslo dostane do nesprávných rukou. Uživatelská jména vám umožní zůstat více anonymní a chránit své osobní údaje. To by mohlo být obzvláště přínosné v situacích, kdy komunikujete s lidmi, které neznáte osobně, nebo chcete udržet svůj kontakt pouze v rámci online prostředí.

Jak to ovlivní každodenní používání WhatsApp?

Změny, které WhatsApp zavádí, mohou výrazně usnadnit každodenní používání aplikace. Díky novému ukládání kontaktů už nebude nutné synchronizovat adresář mezi telefonem a aplikací, což šetří čas i úsilí. Zároveň vám uživatelská jména nabídnou více soukromí a ochrany, což může být rozhodující, pokud komunikujete s větším množstvím lidí v online světě.

Ať už používáte WhatsApp pro osobní nebo pracovní účely, tyto změny přinesou více flexibility a bezpečnosti. Jste-li například osoba, která spravuje více kontaktů, oceníte možnost mít vše pod jedním účtem a přitom zachovat oddělení mezi různými oblastmi vašeho života.

Závěr: Nová éra WhatsApp

WhatsApp s touto aktualizací opět ukazuje, že si uvědomuje potřeby svých uživatelů a neustále se snaží přinášet inovace, které zlepší bezpečnost a použitelnost aplikace. Možnost ukládání kontaktů přímo v aplikaci a budoucí zavedení uživatelských jmen jsou dvě funkce, které mohou změnit způsob, jakým aplikaci používáme. Ať už hledáte větší soukromí nebo jednodušší správu kontaktů, WhatsApp se tímto krokem posouvá na novou úroveň.

Zdroj: WABetaInfo.com (odkaz)