Foto: Freepik

Pokud používáte WhatsApp, pravděpodobně jste si zvykli na tradiční způsob, jakým přidáváte nové kontakty. Až donedávna jste byli odkázáni na klasický systém, kdy bylo potřeba znát telefonní číslo nebo využít QR kód, který daná osoba poskytla. Tento systém sice fungoval, ale měl své nedostatky. Míchání pracovních a osobních kontaktů bylo pro mnoho uživatelů nepříjemné. WhatsApp se však rozhodl k velkému kroku kupředu a přichází s novým způsobem správy kontaktů, který přináší nejen pohodlí, ale i více soukromí.

Správa kontaktů: Změna, na kterou jsme čekali?

Dosavadní přístup k přidávání kontaktů přes mobilní telefon a synchronizace s kontakty v zařízení byl pro mnohé uživatele omezující. Nově však přichází funkce, která umožňuje přidávat a spravovat kontakty přímo ve webové verzi nebo v aplikaci pro počítače bez nutnosti mít telefon připojený k internetu. Tento krok výrazně zjednoduší používání WhatsApp na různých zařízeních a ocení ho zejména ti, kteří častěji pracují na počítači.

WhatsApp
WhatsApp

Foto: Freepik

Další změna se týká toho, že nově nemusíte mít kontakty uložené přímo ve vašem telefonu. Díky tomu uživatelé získají více kontroly nad tím, které kontakty budou viditelné v jejich mobilním adresáři a které zůstanou výhradně v rámci aplikace WhatsApp. To je zásadní změna, která přináší jasnou výhodu těm, kteří chtějí oddělit pracovní a osobní kontakty.

Jak to celé funguje?

Představme si jednoduchý scénář. Máte obchodního partnera, se kterým komunikujete přes WhatsApp, ale nechcete, aby jeho číslo bylo mezi vašimi osobními kontakty v telefonu. Nyní už nemusíte přemýšlet, jak to zařídit – jednoduše přidáte jeho kontakt pouze do WhatsApp, kde bude uložený a synchronizovaný s vaším účtem. Tento kontakt se vám nebude zobrazovat v běžném telefonním adresáři, takže vaše osobní a pracovní sféry zůstanou jasně oddělené. Pokud budete chtít, stále máte možnost kontakty synchronizovat mezi WhatsApp a telefonem, ale rozhodnutí je čistě na vás.

Proč je to důležité?

Tato změna se může na první pohled zdát drobná, ale přináší několik zásadních výhod. První z nich je soukromí. Většina z nás má v mobilním telefonu kontakty, které nechceme propojit s aplikacemi, jako je WhatsApp. Ať už se jedná o osobní, rodinné nebo pracovní kontakty, nová možnost spravovat kontakty přímo v aplikaci bez nutnosti jejich synchronizace s telefonním adresářem poskytuje větší flexibilitu a soukromí.

Další výhodou je jednodušší správa kontaktů. Například pokud pravidelně pracujete na počítači a komunikujete přes WhatsApp Web, nebude již nutné neustále přecházet k telefonu, abyste přidali nový kontakt. Celý proces se odehrává přímo v aplikaci na počítači, což šetří čas a zjednodušuje každodenní používání.

Co dalšího se chystá?

WhatsApp neustále pracuje na vylepšování uživatelského prostředí a přidávání nových funkcí. Očekává se, že v budoucnu přibydou další nástroje, které dále zlepší správu kontaktů a zvýší uživatelský komfort. Ačkoli zatím není jasné, jaké konkrétní funkce přijdou, spekuluje se o možnosti rozšířeného filtrování kontaktů podle kategorií nebo o funkcích pro lepší organizaci skupinových chatů.

Zajímavé je také to, že WhatsApp v posledních měsících výrazně zvyšuje bezpečnostní standardy. Kromě dvoufázového ověřování a šifrování zpráv se připravují další kroky, které zajistí, že komunikace na této platformě bude stále bezpečnější.

Závěrem

WhatsApp se neustále vyvíjí a přidává nové funkce, které zvyšují uživatelský komfort a bezpečnost. Nový systém správy kontaktů představuje zásadní krok směrem k většímu soukromí a flexibilitě. Uživatelé tak budou mít více možností, jak spravovat své kontakty, a to nejen na mobilních telefonech, ale také na webu či počítačích. Tato změna přináší uživatelům pohodlí, které bylo dlouho očekáváno.

Zdroj: WhatsApp.com