Foto: Freepik

Nová éra v komunikaci mezi řidiči a technologií

Uber se rozhodl využít nejmodernější technologie umělé inteligence od OpenAI, konkrétně model GPT-4, aby vytvořil interaktivního asistenta pro své řidiče. Tento asistent bude schopen odpovídat na širokou škálu otázek týkajících se elektromobilů, od doporučení nejlepších modelů až po navigaci k nejbližším nabíjecím stanicím.

Personalizované a aktuální informace

AI asistent bude integrován přímo do aplikace pro řidiče Uberu a nabídne personalizované odpovědi založené na individuálních potřebách řidiče, jeho lokalitě a dostupných vládních pobídkách. To znamená, že řidiči dostanou informace šité na míru, což jim usnadní rozhodování o přechodu na elektromobil.

Uber
Uber

Foto: Freepik

Hlasová interakce a budoucí rozšíření funkcí

Kromě textové komunikace bude asistent v budoucnu podporovat i hlasové ovládání. Řidiči tak budou moci klást otázky a dostávat odpovědi bez nutnosti odvrátit pozornost od řízení. Uber plánuje postupně rozšiřovat funkce asistenta i do dalších oblastí, což by mohlo zahrnovat například podporu při řešení technických problémů nebo optimalizaci tras.

Součástí iniciativy je také program „EV mentorship“, který motivuje zkušené řidiče elektromobilů, aby sdíleli své poznatky s ostatními. Tito mentoři budou odměňováni finančními bonusy a dalšími výhodami za to, že pomáhají ostatním řidičům přecházet na elektrický pohon.

Uber také rozšiřuje svou službu Uber Green, která umožňuje cestujícím vybrat si jízdu v hybridním nebo elektrickém vozidle. Nově bude v 40 městech dostupná možnost zvolit si výhradně elektromobil. Mezi prvními městy jsou New York, Los Angeles, Paříž a Auckland. Cestující si navíc mohou v aplikaci nastavit preference tak, aby byli vždy spojeni s řidičem elektromobilu, pokud je v okolí dostupný.

Odpověď na globální výzvy a udržitelnost

Tento krok je součástí širšího závazku Uberu k udržitelnosti a snižování emisí. Společnost si klade za cíl mít do roku 2040 na své platformě pouze elektromobily. Partnerství s OpenAI a zaměření na elektromobilitu jsou klíčovými prvky této strategie.

Technologická spolupráce s OpenAI

Spolupráce s OpenAI umožňuje Uberu využít pokročilé schopnosti modelu GPT-4, který je známý svým lidským přístupem k komunikaci a schopností zpracovávat informace v mnoha jazycích. I když zatím není potvrzeno, v jakých jazycích bude asistent dostupný, potenciál pro podporu více než 50 jazyků otevírá dveře k globálnímu využití.

Výhody pro řidiče a zlepšení služeb

Implementace AI asistenta a mentorství přináší řadu výhod pro řidiče. Usnadňuje jim přechod na elektromobily, což může vést k nižším provozním nákladům a lepšímu hodnocení od cestujících, kteří preferují ekologičtější možnosti přepravy. Pro Uber to znamená zlepšení kvality služeb a posílení konkurenční výhody na trhu.

Přestože je tento krok vnímán pozitivně, Uber čelí i určitým výzvám. Patří mezi ně potřeba rozšíření infrastruktury nabíjecích stanic a zajištění dostupnosti elektromobilů pro řidiče. Společnost však věří, že díky technologickým inovacím a spolupráci s partnery tyto překážky překoná.

Závěr

Uber svým novým AI asistentem a programy na podporu elektromobility ukazuje, že je odhodlán hrát aktivní roli v přechodu k udržitelnější budoucnosti. Tímto krokem nejen zlepšuje zkušenosti svých řidičů a cestujících, ale také přispívá k širším globálním snahám o snižování emisí a ochranu životního prostředí.

Zdroj: TechCrunch.com (odkaz)