Foto: Freepik

Threads, který Meta spustila jako novou platformu zaměřenou na textové příspěvky, přitáhl pozornost různých tvůrců, kteří sdílejí své zkušenosti s algoritmem a strategií pro dosažení potřebných metrik.

Tvůrci se snaží pochopit algoritmus Threads

Platforma Threads byla původně spuštěna v roce 2023 jako textová alternativa k sociálním sítím, jako je X (dříve Twitter). Meta, která stojí za vývojem Threads, zavedla v dubnu 2024 program pro vybrané tvůrce, kteří mohou získávat bonusy za své příspěvky. Tento program je exkluzivní, založený na pozvánkách, a Meta zatím neprozradila mnoho o jeho fungování.

Tvůrci, kteří se do programu zapojili, popisují rozmanité strategie pro dosažení stanovených metrik, jako jsou odpovědi na příspěvky a generování interakcí. Audrey Woulard, fotografka se základnou 25 000 sledujících na Instagramu a 5 500 sledujících na Threads, sdílí svou taktiku zaměřenou na odpovídání na příspěvky ostatních uživatelů. Podle ní odpovědi vytvářejí potřebné interakce a pomáhají dosáhnout 60 příspěvků s alespoň 750 zobrazeními, což jí zajišťuje bonus ve výši 500 dolarů měsíčně.

Influencer
Influencer

Foto: Freepik

Odpovědi na témata s vysokým potenciálem generovat diskusi jsou klíčem k úspěchu. Polarizující obsah, například debaty o rodičovství, politice nebo stárnutí, přináší podle Woulard větší šanci na úspěch. Tento přístup však neznamená tvorbu vlastního obsahu, ale aktivaci již existujících konverzací.

Algoritmus zaměřený na odpovědi

Algoritmus Threads preferuje příspěvky, které generují mnoho odpovědí, což může vést k tomu, že se objevují příspěvky, které jsou zdánlivě náhodné nebo dokonce banální. Max Read, bloger, popsal Threads jako „sociální síť s únikem plynu,“ protože na platformě se často objevují příspěvky o triviálních nepříjemnostech nebo osobních zážitcích, které se díky mnoha odpovědím dostávají na povrch.

Tato dynamika však také vytváří prostor pro tvůrce, kteří se snaží zmanipulovat algoritmus pomocí jednoduchých otázek nebo polarizujících názorů. Některé takové příspěvky jsou považovány za spam a Meta se nyní snaží tuto situaci řešit.

Fotografka Logan Reavis s 50 000 sledujícími na Instagramu a 8 500 sledujícími na Threads říká, že algoritmus Threads je vstřícnější k tvůrcům obsahu. Na rozdíl od Instagramu, kde je těžší propagovat fotografickou tvorbu, Threads podle ní více podporuje sdílení vizuálních příspěvků. Avšak i Reavis se potýká s výzvami spojenými s algoritmem, který preferuje clickbaitové příspěvky s mnoha odpověďmi.

Nejasnosti ohledně budoucnosti bonusů

Meta se pokouší pomocí bonusového programu podpořit růst Threads, který už má více než 200 milionů uživatelů. Nicméně někteří tvůrci se obávají, že vysoké bonusy, které jsou nyní nabízeny, nebudou trvat dlouho. Meta v minulosti poskytovala tvůrcům štědré odměny za nové formáty, jako byly Instagram Reels nebo Facebook Live, ale postupem času tyto platby klesly, jak se platformy staly populárnějšími.

Například Josh Kirkham, malíř s 800 000 sledujícími na Instagramu, který je v nejvyšší úrovni bonusového programu, dosahuje na Threads výdělku až 5 000 dolarů měsíčně. Přestože jeho malířská videa dosahují značného úspěchu, uvádí, že nemá jasný vzorec, který by předpovídal, které příspěvky budou populární.

Navzdory nejistotě, jak dlouho program potrvá, někteří tvůrci považují tento bonusový systém za skvělou příležitost k přivýdělku. Woulard například říká, že program je pro ni snadnou cestou k vydělávání peněz a cení si jeho jednoduchosti. Meta tak pokračuje ve své strategii podpory Threads, i když tvůrci zůstávají v mnoha ohledech v nejistotě ohledně budoucnosti algoritmu a celého bonusového programu.

Meta se snaží vybudovat z Threads silnou textovou platformu, která by mohla konkurovat zavedeným hráčům. Avšak to, co Threads odlišuje od ostatních sociálních sítí, zůstává pro mnoho uživatelů i tvůrců nejasné.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)