Foto: Freepik

Sociální síť Threads, kterou provozuje Meta, dostává další funkci, která by mohla přispět ke zlepšení komunikace mezi uživateli. Po kritice za nedostatečnou orientaci na obsah v reálném čase přichází platforma s novinkou: možností zjistit, kdy jsou ostatní uživatelé online. Funkce „status aktivity“ slibuje, že uživatelům umožní lépe se zapojit do konverzací a usnadní nalezení aktivních uživatelů.

Co přináší novinka „status aktivity“?

Nově zavedený „status aktivity“ zobrazí zelenou tečku vedle profilového obrázku uživatele, když je právě online. Tato funkce má podpořit komunikaci v reálném čase, což bylo podle mnoha uživatelů na platformě Threads doposud slabé místo. Adam Mosseri, vedoucí Instagramu, pod který Threads spadá, vysvětluje, že cílem je usnadnit uživatelům zahájení konverzací tím, že budou vědět, kdy jsou jejich přátelé online.

Ačkoli Meta zdůrazňuje, že tato funkce má podpořit interakci, Threads stále neplánuje zavést přímé zprávy (DM), což je běžná funkce na jiných platformách, jako je Instagram nebo Discord. V tomto směru Meta opakovaně potvrdila, že DM na Threads nepřidá.

Threads
Threads

Foto: Freepik

Reálný přínos pro uživatele? Možná ne takový, jak se zdá

Zelený ukazatel aktivity může být pro některé uživatele užitečný, zejména pokud hledají rychlou odpověď na svou otázku nebo chtějí začít živou diskuzi. Nicméně tento krok nezodpovídá požadavek části uživatelů na přidání skutečného reálného času do zobrazených příspěvků ve feedu. Threads stále nabízí obsah podle algoritmů, které nejsou orientované na momentální dění.

Dalším otazníkem je, jak snadné bude najít uživatele, kteří jsou právě online. Pokud aplikace nenabídne přehled o aktuálně aktivních uživatelích nebo neumožní filtrovat příspěvky podle jejich online stavu, může se stát, že zelený ukazatel aktivity zůstane jen okrajovou funkcí, kterou si mnozí ani nevšimnou.

Proč Threads stále nechce přímé zprávy?

Je zajímavé, že Threads, který původně vznikl jako konkurence Twitteru, se rozhodl nejít cestou zavedení přímých zpráv, což je základní funkce na jiných platformách. Místo toho se Meta zaměřuje na to, aby se uživatelé zapojovali skrze komentáře a reakce pod příspěvky. V rozhovoru pro Business Insider produktový manažer Threads potvrdil, že DM zkrátka nejsou součástí jejich dlouhodobé vize.

Budoucnost komunikace na Threads

Přestože nová funkce může zlepšit interakci na platformě, zůstává otázkou, jak se bude Threads dále vyvíjet. Bez přímých zpráv a s omezenými možnostmi filtrování reálného času mohou někteří uživatelé stále upřednostňovat jiné sociální sítě, které nabízejí více funkcí zaměřených na okamžité spojení s ostatními.

Meta však dává najevo, že nechce Threads měnit na klasickou chatovací aplikaci. Spíše se soustředí na to, aby lidé mohli prostřednictvím příspěvků a veřejných diskuzí nacházet společná témata a vést konverzace, které sice neprobíhají v reálném čase, ale mohou být stále relevantní. Jak moc bude „status aktivity“ používaný, ukáže až čas a zpětná vazba od uživatelů.

Závěr

Threads se s novým ukazatelem aktivity snaží napravit nedostatky, které mu vyčítali kritici ohledně nedostatku reálného času v jeho fungování. Ačkoliv tato funkce může pomoci zlepšit zapojení mezi uživateli, otázkou zůstává, zda to bude dostatečné bez dalších kroků, jako jsou přímé zprávy či lepší zobrazení online uživatelů. Meta stále preferuje cestu veřejné diskuze a zatím neplánuje zavádět možnosti, které by Threads přiblížily více k chatovacím aplikacím.

Tento vývoj však naznačuje, že Threads stále hledá svou cestu mezi sociálními sítěmi a snaží se najít unikátní rovnováhu mezi obsahem, který není nutně okamžitý, ale stále zajímavý a přínosný pro své uživatele.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)