Foto: Freepik

Proč lidé stále doporučují Telegram?

Telegram si získal popularitu hlavně díky svým funkcím. Nabízí skvělé nástroje pro správu chatů, organizaci komunit a dokonce umožňuje úpravy odeslaných zpráv, což dělá uživatelský zážitek příjemnějším a pohodlnějším než v jiných aplikacích. Například WhatsApp často kopíruje funkce Telegramu, který se svými možnostmi přibližuje spíše sociálním sítím než běžným aplikacím pro zasílání zpráv. Telegram je populární zejména mezi technologickými nadšenci a lidmi, kteří chtějí rychlé a aktuální zpravodajství.

Zakladatel Telegramu, Pavel Durov, se vždy vehementně stavěl proti konkurentům, jako je Signal nebo WhatsApp, a tvrdil, že jsou inherentně ohroženi kvůli tomu, kdo je vlastní nebo jakým způsobem financování získali. Opakovaně prohlašoval, že Telegram je nejbezpečnější aplikací na trhu. Ale to prostě není pravda.

Telegram
Telegram

Foto: Freepik

Jsou zprávy v Telegramu šifrované?

Telegram sice šifruje běžné zprávy během přenosu, což znamená, že pokud by byly zachyceny, neměly by být čitelné. Většina obsahu však není koncově šifrovaná. Teoreticky mají administrátoři Telegramu přístup k většině vašich chatů a mohou je na vyžádání poskytnout například orgánům činným v trestním řízení.

Telegram sice nabízí možnost šifrovaných zpráv prostřednictvím tzv. „tajných chatů“, ale tato funkce je nepohodlná a ne zrovna uživatelsky přívětivá. K tomu, abyste mohli zahájit tajný chat, musíte projít složitým procesem v nastavení a druhá strana musí být zároveň online. Navíc šifrované chaty nejsou k dispozici na desktopové verzi Telegramu, a není možné šifrovat ani skupinové konverzace.

A to není vše. I kryptografie, kterou Telegram používá pro tajné chaty, znepokojuje některé odborníky na šifrování. Její proprietární a komplikovaná implementace je obtížně ověřitelná, což znamená, že není možné s jistotou říci, že je bez slabin nebo potenciálních „zadních vrátek“.

Proč je těžké věřit šifrování Telegramu?

Šifrování zpráv není jen o tom, aby zprávy nebyly přístupné třetím stranám. Důležité je i to, aby šifrovací algoritmy byly otevřeně přístupné pro kontrolu a audit. Některé aplikace, jako například Signal, používají otevřený zdrojový kód pro svůj šifrovací protokol, což umožňuje odborníkům kontrolovat, zda aplikace skutečně nabízí to, co slibuje.

Problém však není jen v Telegramu. Ani populární aplikace jako WhatsApp nejsou plně otevřené. Ačkoli WhatsApp tvrdí, že používá stejný protokol jako Signal, přidává nad ním vlastní vrstvu kódu, který není k dispozici pro audit. To znamená, že nelze s jistotou tvrdit, že aplikace není kompromitována.

Proč většina lidí šifrování neřeší

Pro běžného uživatele není šifrování zpráv tím nejdůležitějším. Většina lidí se neobává, že by jejich zprávy byly sledovány nebo zachyceny. To však neznamená, že ochrana soukromí není důležitá. I když zrovna nepodnikáte citlivé kroky nebo neplánujete politické aktivity, stále existuje mnoho důvodů, proč byste měli udržet své konverzace mimo dosah nežádoucích očí – ať už se jedná o vaše osobní finance, zdravotní stav nebo soukromé záležitosti.

Lidé, kteří pravidelně pracují s citlivými informacemi, jako jsou investigativní novináři, aktivisté nebo státní zaměstnanci, mají ještě více důvodů k obavám. Pro tyto uživatele je důležité, aby používali aplikace, které jsou plně šifrované a jejichž bezpečnost je pravidelně ověřována.

Bezpečnostní praktiky pro každodenní uživatele

Zodpovědnost za vaše soukromí je z velké části na vás. Není rozumné spoléhat se výhradně na technologické společnosti a aplikace, že se o vaše data postarají. Je důležité, abyste se naučili několik základních bezpečnostních praktik, které vám pomohou chránit vaše osobní informace:

  1. Správci hesel – Používání jedinečných, silných hesel je zásadní. Správce hesel vám pomůže vytvořit a uchovávat silná hesla, která si nemusíte pamatovat.
  2. Dvoufaktorová autentizace (2FA) – Toto dodatečné ověření při přihlašování do účtů výrazně snižuje riziko, že vám někdo ukradne účet.
  3. Bezpečná platba – Používejte bezkontaktní platby, které přidávají další vrstvu ochrany při transakcích v reálném světě.
  4. Sdílení informací – Nezveřejňujte na sociálních sítích příliš osobních informací. Detaily, jako jsou adresy nebo zaměstnavatelé, mohou být snadno zneužity k phishingu nebo sociálnímu inženýrství.
  5. VPN – Použití virtuální privátní sítě (VPN) šifruje vaše připojení k internetu, takže vaše online aktivity nejsou viditelné pro vašeho poskytovatele internetu.

Na závěr, byť pro většinu z nás nemusí být Telegram a jeho nedostatky v šifrování znepokojující, je důležité, abychom byli informovaní o tom, kde leží limity naší bezpečnosti. Aplikace, které používáme, mají vliv na naše soukromí, a proto je dobré znát jejich skutečné schopnosti a omezení.

Zdroj: AndroidPolice.com (odkaz)