Foto: Freepik

1. Mýtus o úplném vybíjení baterie

Jedním z nejrozšířenějších mýtů, který stále přetrvává, je názor, že je dobré mobilní telefon zcela vybít před každým nabíjením. Tento mýtus vychází ze starších typů baterií, které používaly nikl-kadmiové nebo nikl-metal hydridové články. Moderní mobilní telefony však využívají lithium-iontové nebo lithium-polymerové baterie, které fungují zcela odlišně. Tyto baterie mají nejraději, když je jejich kapacita udržována v rozmezí 20–80 %. Zbytečné vybíjení do 0 % nebo naopak neustálé nabíjení na 100 % může baterii postupně oslabit a snížit její životnost.

Tip:

Zkuste svůj telefon nabíjet tehdy, když baterie dosáhne zhruba 20–30 % a odpojit jej, jakmile je nabitá na 80–90 %. Tímto způsobem minimalizujete zbytečný stres na baterii.

2. Nabíjení přes noc – ano, či ne?

Další často kladenou otázkou je, zda je bezpečné nechat telefon na nabíječce přes noc. Moderní telefony jsou vybaveny ochranou proti přebití, což znamená, že jakmile baterie dosáhne 100 %, nabíjení se zastaví. Problém však nastává v tom, že baterie postupně ztrácí malé procento energie i při 100 %, takže telefon opakovaně začne krátce dobíjet. Tento proces se může dít několikrát během noci, což baterii zbytečně opotřebovává.

Tip:

Pokud máte možnost, zkuste se vyhnout častému nabíjení přes noc. Lepší je nabíjet telefon během dne, kdy ho můžete po dosažení optimální úrovně odpojit.

3. Používání rychlonabíječek

Rychlonabíječky jsou v dnešní době velmi populární, protože umožňují nabít telefon za krátký čas. I když jsou velmi pohodlné, jejich časté používání může mít negativní dopad na životnost baterie. Rychlonabíjení způsobuje vyšší teploty, což může způsobit dlouhodobé poškození článků baterie.

Tip:

Pokud nepotřebujete urgentně nabít telefon, je lepší používat běžné nabíječky nebo alespoň rychlonabíječku nepoužívat denně. Při běžném denním používání se vyplatí preferovat pomalejší nabíjení, které baterii méně zatěžuje.

4. Nenechávejte telefon na přímém slunci nebo v horku

Teplo je jedním z největších nepřátel baterií. Vysoké teploty mohou vážně poškodit nejen baterii, ale i ostatní vnitřní komponenty telefonu. Nabíjení telefonu v horku nebo ponechání na přímém slunečním světle může zvýšit vnitřní teplotu baterie a způsobit její degradaci.

Tip:

Snažte se vyhnout používání a nabíjení telefonu v extrémních teplotách. Pokud telefon přehřívá, dejte mu chvíli odpočinku a nechte ho vychladnout, než ho znovu zapojíte do nabíječky.

5. Originální nabíječky a kabely

Mnozí uživatelé se rozhodnou používat levnější alternativy nabíječek nebo kabelů, než jsou originální příslušenství dodávané k telefonu. To může být nejen nebezpečné, ale i škodlivé pro baterii. Neoriginální nabíječky často nemají potřebnou ochranu proti přepětí nebo přehřátí, což může vést k poškození baterie nebo dokonce k požáru.

Tip:

Vždy používejte originální nabíječky a kabely, které jsou určeny přímo pro váš model telefonu. Pokud potřebujete koupit novou nabíječku, vybírejte značkové produkty, které prošly přísnými testy a splňují bezpečnostní standardy.

Nabíjení mobilního telefonu
Nabíjení mobilního telefonu

Foto: Freepik

6. Připojování telefonu k nabíječce – časté odpojování není ideální

Jednou z běžných chyb, kterou mnozí dělají, je připojování a odpojování telefonu z nabíječky několikrát denně. Tento postup může baterii poškodit, protože ji zbytečně vystavuje cyklům nabíjení a vybíjení, což má dlouhodobě negativní vliv na její kapacitu.

Tip:

Snažte se telefon připojovat k nabíječce jen tehdy, když je to skutečně nutné, a neodpojovat ho neustále během krátkých přestávek. Jeden delší nabíjecí cyklus je lepší než několik krátkých.

7. Aktualizace softwaru

Výrobci telefonů často vydávají aktualizace softwaru, které zahrnují optimalizaci spotřeby energie a nabíjení. Ignorování těchto aktualizací může znamenat, že váš telefon nebude efektivně využívat baterii a může mít vyšší spotřebu energie.

Tip:

Vždy mějte nainstalovány nejnovější aktualizace softwaru. Tyto aktualizace často obsahují vylepšení, která prodlužují životnost baterie a zajišťují, že váš telefon funguje co nejefektivněji.

8. Jak prodloužit celkovou životnost baterie

Prodloužení životnosti baterie není jen o správném nabíjení, ale i o způsobu používání telefonu. Vyvarujte se nadměrného používání aplikací, které spotřebovávají mnoho energie, jako jsou hry nebo aplikace pro úpravu videí. Minimalizujte jas displeje a využívejte úsporné režimy, které vám umožní prodloužit životnost baterie.

Tip:

Nastavte si automatické úsporné režimy, snižte jas obrazovky a vypínejte nepotřebné funkce jako GPS, Bluetooth nebo Wi-Fi, když je nepoužíváte.

Závěr

Správné nabíjení mobilního telefonu může významně prodloužit jeho životnost a zlepšit výkon baterie. Dodržováním výše uvedených tipů nejen ochráníte svůj telefon, ale také ušetříte peníze za častou výměnu baterie nebo nákup nového zařízení. Pamatujte, že malá změna ve vašich každodenních návycích může mít velký dopad na životnost vašeho zařízení.

Zdroj: MakeUseOf.com (odkaz)