Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

Chladicí podložka pod notebook Trust Exto Laptop Cooling Stand je skvělým pomocníkem pro každého, kdo pracuje s notebookem delší dobu, používá ho na náročnější úlohy nebo dbá na ekologické hodnoty. Tato podložka nabízí kombinaci funkcí zaměřených na zvýšení výkonu, zlepšení ergonomie a ochranu notebooku před přehřátím. Jako někdo, kdo měl možnost podložku otestovat, přináším podrobný rozbor jejích vlastností a zkušeností s dlouhodobým používáním.

1. První dojmy a konstrukce

První věc, která mě při rozbalení podložky Trust Exto zaujala, byla její nízká hmotnost a kompaktní design. Na první pohled působí minimalisticky a přitom elegantně díky perforované hliníkové desce, která dominuje celému vzhledu. Kovová deska slouží nejen jako estetický prvek, ale je hlavně funkční – její perforace umožňuje efektivní proudění vzduchu, což zajišťuje přirozené chlazení notebooku.

Co mě příjemně překvapilo, byla ekologická stránka produktu. Trust Exto je vyrobena z recyklovaných materiálů, což podporuje trend udržitelnosti v technologickém sektoru. Oceňuji, že výrobce myslel na ekologické dopady výroby a používá certifikované materiály. Tento krok považuji za důležitý a relevantní, zejména v době, kdy se více dbá na environmentální zodpovědnost.

2. Ergonomie a polohovatelnost

Jedním z hlavních důvodů, proč jsem se rozhodl Trust Exto otestovat, byla její schopnost polohování. Podložka nabízí osm výškových poloh, což je velké plus. Při práci na počítači často měním svou pracovní polohu, a možnost si notebook zvednout či sklopit podle aktuální potřeby se ukázala jako neocenitelná.

Zkoušel jsem podložku nastavit na různé úhly, zejména při psaní delších článků a během editace videí. Například při práci na stole jsem preferoval nižší polohy, které zajistily pohodlnou polohu rukou na klávesnici, zatímco při sledování filmů nebo prezentací jsem si zvedl podložku více. Maximální výška 145 mm byla ideální pro přirozenější úhel pohledu a snížení napětí v krční páteři.

Pro uživatele, kteří pracují delší dobu, je tato funkce zásadní, protože pomáhá předcházet bolestem v zápěstí a zádech. Navíc podložka zůstává stabilní i při vyšším sklonu, což zajišťuje bezpečnost notebooku.

3. Výkon a chlazení

Samozřejmě, klíčovou funkcí každé chladicí podložky je její schopnost snižovat teplotu notebooku. Trust Exto je vybavena 180mm ventilátorem, který dokáže aktivně chladit notebook i při vysoké zátěži. Velikost ventilátoru je dostatečná na to, aby pokryla spodní část většiny notebooků, a díky nastavitelným otáčkám lze snadno přizpůsobit výkon ventilátoru aktuálním potřebám.

Pro testování jsem podložku zapojil při hraní her, střihu videa a práci s grafickými programy, kde dochází k výraznému zahřívání notebooku. Ventilátor pracoval velmi efektivně – teploty procesoru i grafické karty zůstaly v rozumných mezích a notebook se nepřehříval. To mi umožnilo pracovat na náročných úlohách bez obav z možného snížení výkonu.

Co mě také příjemně překvapilo, byla úroveň hluku. I při nejvyšších otáčkách zůstával hluk ventilátoru v rozmezí 30–35 dBA, což je tiché šumění, které nijak nerušilo při práci ani při sledování filmů. Během psaní článků a méně náročných aktivit jsem mohl ventilátor nastavit na nižší výkon, což prakticky eliminovalo jakýkoliv hluk. Tato možnost regulace otáček ventilátoru je skvělá, protože umožňuje nastavit ideální rovnováhu mezi výkonem a pohodlím.

4. Ekologická a praktická stránka

Jednou z klíčových hodnot podložky Trust Exto je její ekologický design. Výrobce se pyšní certifikátem ECO a zlatým oceněním za udržitelnost od platformy ECOVADIS, což ukazuje závazek společnosti Trust k ochraně životního prostředí. Tento certifikát pokrývá nejen materiály, ale také výrobní procesy a etické pracovní podmínky.

Podložka má navíc praktickou skládací konstrukci, což jsem ocenil při jejím přenášení. Je snadno přenosná a dá se rychle složit, což z ní činí ideálního společníka pro ty, kteří často mění pracovní místa nebo notebooky přenášejí.

Trust Exto se připojuje pomocí USB portu, což je praktické a snadné. Na druhou stranu jsem si uvědomil, že uživatelé, kteří mají málo USB portů na svých noteboocích, by mohli vnímat toto jako menší nevýhodu. V mém případě jsem tuto drobnost obešel USB hubem, ale je to něco, co by mohlo být pro někoho podstatné.

5. Protiskluzová úprava a stabilita

Dalším skvělým prvkem je protiskluzová úprava. Při testování jsem si všiml, že ať už jsem podložku používal na různých površích – stole, posteli nebo dokonce na klíně – vždy zůstávala stabilní a notebook se ani nehnul. Tento prvek přispívá k pocitu bezpečí a jistoty při používání, což oceníte hlavně při práci na nerovných površích.

Tato stabilita je klíčová, zejména pokud používáte podložku na pohyblivých nebo nerovných površích, například na pohovce nebo při práci v posteli.

6. Závěr: Výkon, udržitelnost a ergonomie v jednom balení

Trust Exto Laptop Cooling Stand je podložka, která kombinuje vysoký výkon, ekologický design a skvělou ergonomii. Po několikatýdenním testování mohu potvrdit, že jde o výborného pomocníka pro všechny, kdo pracují s notebookem na denní bázi. Nabízí flexibilitu v nastavení výšky, tiché a efektivní chlazení a k tomu ještě skvělý ekologický přístup.

Pro uživatele, kteří hledají praktické řešení pro chlazení notebooku, zároveň si přejí komfort při dlouhodobém používání a ocení ekologické hodnoty, je Trust Exto Laptop Cooling Stand skvělou volbou. Ačkoli může drobným nedostatkem být ztráta jednoho USB portu, celkové výhody podložky tento nedostatek bohatě vyvažují.

Celkově hodnotím tento produkt 9/10 – za výkon, pohodlí a zodpovědnost vůči životnímu prostředí.

Děkujeme společnosti Trust za zapůjčení chladící podložky Trust Exto.

Zdroj: uživatelské hodnocení Gamebot, informace poskytnuté společností Trust