Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

První dojem a zpracování: Elegantní minimalismus

První věc, která mě upoutala při rozbalování tohoto zařízení, byl jeho čistý a minimalistický design. ThinkBook Plus G3 IAP má tělo z tmavě šedého hliníku, což mu dodává prémiový vzhled. Tenký profil a rozměry 410,9 x 230,2 x 17,95 mm působí moderně a notebook váží jen něco málo přes 2 kg. To z něj dělá přenositelné zařízení, i když na poměry notebooků s 17,3palcovým displejem je jeho hmotnost relativně vyšší. Celkový vzhled je ovšem velmi povedený a zařízení působí robustně.

Obrazovky: Kde přichází magie

Jedním z hlavních taháků tohoto notebooku je jeho hlavní 17,3palcový displej s rozlišením 3K (3072×1440 pixelů) a poměrem stran 21:10. Tento neobvyklý formát se ukázal jako velmi praktický při práci na rozsáhlých projektech, ať už šlo o úpravy videa, práci s tabulkami, nebo grafické úlohy. Obraz je ostrý a barvy jsou živé díky podpoře Dolby Vision. Jas displeje 400 nitů zajišťuje, že je dobře čitelný i na přímém světle, což je velkou výhodou při práci venku.

Druhá obrazovka, která se nachází pod hlavní klávesnicí, mě příjemně překvapila. Je sice „jen“ 8palcová a její rozlišení 800×1280 není ohromující, ale co ztrácí na velikosti, dohání svou užitečností. Multitasking na této obrazovce je opravdovou lahůdkou. Používal jsem ji pro zobrazení kalendáře, poznámek nebo jako místo pro widgety. Jednou z velmi užitečných funkcí je možnost zrcadlení obsahu z mobilního telefonu. Toto malé rozšíření pracovního prostoru jsem si rychle oblíbil, zejména při náročných úkolech, kde hlavní displej využívám pro editace a druhý pro přehledný panel nástrojů.

Výkon: Intel Core i7-12700H a LPDDR5 paměť

Srdcem tohoto zařízení je procesor Intel Core i7-12700H, což je 12. generace procesorů s 14 jádry. Tento výkonný procesor zaručuje plynulý chod i u těch nejnáročnějších aplikací. V kombinaci s 16 GB LPDDR5 RAM to znamená, že multitasking na tomto zařízení je naprosto bezproblémový. Měl jsem zároveň otevřených několik desítek záložek v prohlížeči, zpracovával grafiku a renderoval videa, a ThinkBook Plus G3 IAP zvládal vše bez jediného zaváhání. Jediným drobným nedostatkem je, že RAM není rozšiřitelná, což může být pro někoho limitující.

Díky 1TB SSD disku s technologií PCIe 4.0 NVMe máte dostatek úložného prostoru a neuvěřitelně rychlý přístup k datům. Práce s velkými soubory probíhala rychle a efektivně, přičemž i větší projekty se načítaly během vteřin.

Multitasking na nové úrovni: Efektivita díky dvěma obrazovkám

Největší předností ThinkBook Plus G3 IAP je jeho schopnost multitaskingu. Během mého testování jsem si rychle zvykl využívat druhou obrazovku pro zjednodušení práce. Při videohovorech přes Teams jsem měl poznámky otevřené na malé obrazovce, což mi umožnilo snadno sledovat diskusi a zároveň si zapisovat důležité body. Tuto funkci ocení zejména manažeři a kreativní profesionálové, kteří potřebují pracovat na více projektech současně.

Další užitečnou funkcí je propojení dvou obrazovek. Na malé obrazovce si můžete zobrazit widgety nebo ovládací panely aplikací, zatímco hlavní displej využíváte pro samotnou práci. Tato kombinace zvyšuje produktivitu a je jednou z funkcí, které jinak na běžných noteboocích nenajdete.

Konektivita a porty: Flexibilita zajištěna

Když přijde na připojení periferií, ThinkBook Plus G3 IAP nezklame. Disponuje porty Thunderbolt 4, HDMI, USB-C, a dalšími možnostmi, které zajišťují širokou konektivitu. Pokud často připojujete externí disky nebo monitory, nebudete mít žádné problémy s kompatibilitou. Podpora WiFi 6E zaručuje rychlé a stabilní připojení k internetu, a to i v prostředích, kde je mnoho zařízení připojených na stejnou síť. Testoval jsem notebook v různých kancelářských i domácích podmínkách a připojení bylo vždy bezproblémové.

Zvuk: Harman-Kardon a Dolby Atmos

Kvalita zvuku na notebooku mě příjemně překvapila. Reproduktory Harman-Kardon spolu s technologií Dolby Atmos poskytují čistý a prostorový zvuk, což jsem ocenil zejména při sledování filmů a poslechu hudby. I při vyšších hlasitostech byl zvuk ostrý a bez zkreslení. Ačkoli ThinkBook Plus G3 IAP není určen primárně pro hraní her, zvuková stránka přidala nový rozměr mému hernímu zážitku, když jsem testoval několik her na ultraširokém displeji.

Výdrž baterie: Kámen úrazu?

Pokud se tento notebook někde potýká s menšími problémy, je to v oblasti výdrže baterie. Lenovo uvádí, že notebook by měl vydržet až 70Wh, ale během mého testování jsem při zapnutých obou displejích a náročnější práci dosáhl výdrže okolo 5–6 hodin. To je méně, než bych očekával od zařízení tohoto kalibru. Nicméně při úsporném režimu a běžném používání s jedním displejem se výdrž přiblížila deklarovaným hodnotám.

Závěr: Lenovo ThinkBook Plus G3 IAP – notebook pro náročné

Lenovo ThinkBook Plus G3 IAP je bezesporu zajímavou volbou pro ty, kteří chtějí něco více než běžný notebook. Inovativní dvoudisplejová konstrukce poskytuje nové možnosti pro multitasking a zvýšení produktivity. Výkonný hardware, kvalitní displeje a široká konektivita zajišťují, že notebook obstojí i při náročnějších úlohách. Nevýhodou může být nižší výdrž baterie a vyšší hmotnost, ale to jsou kompromisy, které lze u takto vybaveného zařízení očekávat.

Pro kreativní profesionály, manažery a všechny, kteří potřebují více pracovního prostoru a inovativní nástroje, je ThinkBook Plus G3 IAP výbornou volbou.