Foto: Freepik

1. Android vs. iPhone: Proč jsem se rozhodl přejít?

Po dvou dekádách s Androidem a posledním iPhonu 3G jsem si myslel, že Android bude mojí stálicí. Vždy jsem oceňoval jeho otevřenost a možnost si vše upravit podle sebe. Ale časem mě zajímalo, kam se iPhone posunul a jestli by mi mohl nabídnout něco nového. A když vyšel iPhone 16 Pro, rozhodl jsem se, že to zkusím. Byla to pro mě velká změna, protože poslední iPhone jsem měl v době, kdy se ještě objevovaly první smartphony.

2. První dojem z iPhone 16 Pro

Když jsem poprvé držel iPhone 16 Pro, byl jsem okamžitě zaujat kvalitou zpracování. Kovový rám a skleněná záda působí luxusně, což mi u Android telefonů často chybělo. Rámečky kolem displeje jsou extrémně tenké a celkový design působí velmi moderně a elegantně. V porovnání s Android zařízeními, která jsem měl posledních několik let, je ten rozdíl v kvalitě opravdu patrný.

3. Displej a design: Co mě zaujalo nejvíc?

Displej Super Retina XDR je jedním z nejlepších, jaké jsem kdy viděl. Barvy jsou živé, kontrast je ostrý, a i na přímém slunci je displej skvěle čitelný. Velikost displeje u iPhone 16 Pro je pro mě ideální – dostatečně velký na multimediální obsah, ale stále pohodlný pro jedno ruční ovládání.

Design je minimalistický, ale přesto robustní. Překvapilo mě, jak pevný je iPhone 16 Pro navzdory své eleganci. Je to telefon, který vás láká používat ho bez krytu, protože jeho design prostě chcete ukazovat.

4. Uživatelské prostředí a iOS: Zvykání na nový systém

Přechod na iOS byl pro mě trochu šok. Po 20 letech s Androidem jsem byl zvyklý na určité prvky a způsoby ovládání, které na iPhonu prostě nejsou. Na začátku mi chybělo tlačítko „Zpět“, které na Androidu používám prakticky neustále. Ale po pár dnech jsem si na novou gestikulaci a ovládání zvykl. Systém je velmi intuitivní a i když je jiný než Android, jeho jednoduchost mě začala brzy bavit.

Největší rozdíl jsem pocítil v rychlosti a plynulosti. Všechno na iPhonu funguje bez sebemenšího záseku. Ať už jde o přepínání mezi aplikacemi nebo jejich rychlé spouštění, iPhone se zdá být o krok napřed oproti mým předchozím Android telefonům.

5. Co mě překvapilo: iTunes, iCloud a zálohování

Jedna z věcí, která mě opravdu mile překvapila, je jednoduchost zálohování. S Androidem jsem vždy řešil, jak a kam zálohovat data, často jsem musel používat různé aplikace třetích stran. Na iPhonu? Stačí připojit k iTunes a jedním kliknutím zálohuji všechno – od aplikací, přes nastavení až po data. A když chci telefon obnovit? Jednoduchost sama.

Navíc iCloud je naprosto skvělý. Všechny mé maily, kalendáře, fotky, poznámky a soubory jsou na jednom místě. Google mě vždy nutil používat různé aplikace – Gmail, Google Drive, Google Fotky – ale tady mám vše na jednom místě a to mi dává obrovskou přehlednost a jednoduchost.

6. Chybějící tlačítko zpět – zvykání si na gesta

Jak už jsem zmínil, největší změnou pro mě byla absence tlačítka zpět. U Androidu jsem na něj spoléhal tak často, že jsem si ani nedokázal představit, jak budu fungovat bez něj. Ale po pár dnech používání jsem zjistil, že gesta na iPhonu jsou velmi intuitivní. Místo tlačítka zpět jednoduše přejedu prstem z levého okraje a vrátím se o krok zpět. Zvykání si trvalo pár dní, ale teď to beru jako samozřejmost.

7. Ekosystém Apple: iCloud vs. Google

Další věc, která mě překvapila, je síla ekosystému Apple. Na Androidu jsem měl různé aplikace pro různé služby – Gmail pro maily, Google Fotky pro zálohu fotografií, Google Drive pro soubory. U Applu je všechno sjednoceno v iCloud. Je to extrémně praktické mít všechny důležité věci na jednom místě, přístupné z jakéhokoli Apple zařízení. Navíc spolu zařízení spolupracují plynule a přechod mezi nimi je opravdu bezproblémový.

AirDrop, Handoff a další funkce, které umožňují propojení mezi MacBookem, iPhonem a iPadem, jsou tak dobře integrované, že jsem si na to rychle zvykl a teď mi to přijde jako běžná součást každodenní práce.

8. Závěrečné dojmy: Byl přechod správným krokem?

Po několika dnech s iPhone 16 Pro jsem mile překvapen. Ano, stále si musím zvykat na některé věci, které jsou jiné než na Androidu, ale celkově jsem s přechodem spokojen. Telefon je rychlý, plynulý a vše na něm funguje přesně tak, jak má. Oceňuji kvalitu zpracování, displej i jednoduchost zálohování přes iCloud a iTunes.

Pro dlouholetého uživatele Androidu je to velká změna, ale myslím, že ten, kdo je otevřený novým zkušenostem, bude s iPhonem spokojený. A pokud někdo zvažuje přechod z Androidu na iOS, mohu říct, že to stojí za vyzkoušení. iPhone 16 Pro mě přesvědčil, že Apple opravdu ví, co dělá.

Zdroj: autorský text ITTB.cz