Foto: Freepik

Vývojář Pokémonů, společnost Game Freak, se nedávno ocitla pod palbou poté, co došlo k masivnímu úniku interních materiálů týkajících se franšízy. O víkendu se na sociálních sítích začaly objevovat informace zahrnující zdrojové kódy, beta návrhy postav, ale také plány na budoucí tituly. Podle oficiálního prohlášení (přeloženého z japonštiny), zveřejněného ve čtvrtek, Game Freak potvrdil, že v srpnu došlo k hacknutí jejich serverů, což vedlo k úniku citlivých informací. Většina těchto dat se však na internetu objevila až po vydání tohoto prohlášení.

Únik, označovaný jako „Teraleak“, zahrnuje nejen zdrojové kódy starších her, jako jsou Pokémon HeartGold a SoulSilver, ale i krycí názvy pro Switch 2 a nadcházející tituly 10. generace Pokémonů, údajně nazvané Ounce a Gaia. Navíc byly zveřejněny i informace o vývoji Pokémon MMO, pokračování hry Detective Pikachu a plánech na nové filmy a anime seriály.

Pokémon
Pokémon

Foto: Freepik

Co se týče rozsahu úniku, ten je obrovský. Kromě zmíněných zdrojových kódů se dostaly na veřejnost i beta návrhy postav, které ukazují, jak se některé postavy v průběhu vývoje změnily nebo byly zcela vyškrtnuty. Dosud ani Nintendo, ani The Pokémon Company oficiálně na únik nereagovaly.

Game Freak v prohlášení uvedl, že posiluje svou bezpečnost a omluvil se všem, kterých se tento incident dotkl, včetně více než 2 600 současných i bývalých zaměstnanců, jejichž osobní údaje byly při útoku kompromitovány.

Ačkoliv podobné úniky mohou být pro fanoušky lákavé, je důležité si uvědomit, že se jedná o citlivé a nedokončené materiály, které neodrážejí konečnou podobu her či dalších projektů.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)