Foto: Freepik

Přechod na ziskovost a růst hodnoty

OpenAI, která byla původně založena jako nezisková organizace s cílem bezpečně vyvíjet umělou inteligenci, se nyní orientuje na komerční činnost. Tato změna přitáhla pozornost investorů, kteří vidí velký potenciál v dalším růstu společnosti. V důsledku toho společnost získala 6,6 miliardy dolarů nového financování, čímž téměř zdvojnásobila svou hodnotu na 157 miliard dolarů. Tento finanční krok se tak stal jedním z největších venture capital obchodů v historii.

Přechod OpenAI na ziskový model byl klíčovým bodem, který přilákal nové investory. Podle zprávy od Axiosu si investoři zajistili možnost stáhnout své finance, pokud by se OpenAI nepodařilo provést přeměnu na plnohodnotně ziskovou společnost. Tento tlak na změnu strategie tedy jasně ukazuje, že noví investoři mají jasně definované cíle a očekávání od této spolupráce.

OpenAI
OpenAI

Foto: Freepik

Klíčoví investoři a ziskové vyhlídky

V čele nového kola financování stála firma Thrive Capital, vedená Joshuou Kushnerem, mladším synem realitního magnáta Charlese Kushnera. Thrive Capital přispěla do celkového balíku 1,25 miliardy dolarů. Mezi další významné investory patří japonský SoftBank, technologická společnost Nvidia, Fidelity Management a Microsoft, který již dříve investoval do OpenAI značné prostředky a patří k nejvýznamnějším partnerům startupu.

Jeden z překvapivě chybějících jmen na seznamu investorů je Apple. Ačkoliv se Apple účastnil jednání o financování, dohoda nakonec nebyla uzavřena, což je pro mnohé pozorovatele z technologického světa překvapivý krok. Apple, který se dlouhodobě zaměřuje na technologické inovace a AI řešení, tak zůstává mimo tuto investiční příležitost.

Rostoucí popularita ChatGPT a plánované zvýšení cen

Finanční úspěch OpenAI je však podpořen i stále rostoucím zájmem o její produkty. ChatGPT, populární aplikace pro generování textu poháněná umělou inteligencí, zaznamenala dramatický nárůst uživatelů. Podle posledních údajů má ChatGPT již 250 milionů aktivních uživatelů týdně, což představuje nárůst z 200 milionů koncem srpna tohoto roku. Z toho 11 milionů uživatelů jsou platící zákazníci.

Tento růst přináší otázky ohledně cenové politiky. Vedení OpenAI se nechalo slyšet, že do konce tohoto roku plánují zvýšit cenu za předplatné ChatGPT z aktuálních 20 dolarů měsíčně na 22 dolarů. Do pěti let se cena může vyšplhat až na 44 dolarů měsíčně, což odráží rostoucí náklady na provoz a neustálé vylepšování technologie.

Budoucnost OpenAI a její vliv na trh

S ohledem na to, že OpenAI se stává čím dál více ziskově orientovanou společností, lze očekávat další rozmach jejích produktů a služeb. Vedle ChatGPT se OpenAI zaměřuje také na další oblasti, jako jsou AI asistenti v pracovních nástrojích, strojové učení nebo dokonce generování obsahu v kreativním průmyslu. Investoři věří, že AI bude mít stále větší vliv na fungování celosvětové ekonomiky, a OpenAI je jedním z lídrů tohoto trendu.

Díky novému financování má OpenAI nyní dostatečné prostředky na další vývoj svých technologií a expanzi na globálních trzích. S dalším růstem poptávky po AI řešeních a nárůstem uživatelské základny je zřejmé, že společnost má dobře našlápnuto k tomu, aby se stala jednou z nejvlivnějších technologických firem 21. století.

OpenAI tak ukazuje, jak důležité je pro technologické firmy nejen inovovat, ale i rychle reagovat na změny trhu a přizpůsobovat svou strategii potřebám investorů.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)