Foto: Freepik

ISS dosluhuje, co dál?

Mezinárodní vesmírná stanice je symbolem spolupráce mezi mnoha kosmickými agenturami světa, včetně NASA, Roskosmosu, ESA, JAXA a dalších. Od roku 2000, kdy byla poprvé osídlena, slouží jako laboratoř v mikrogravitaci, kde se testují technologie nezbytné pro dlouhodobé mise a zkoumají účinky vesmíru na lidské tělo. Avšak po více než dvaceti letech fungování se ISS blíží ke konci své životnosti, což si vyžaduje naléhavé kroky k nalezení její náhrady.

NASA již několik let pracuje na plánu, jak zajistit kontinuitu pobytu lidí na nízké oběžné dráze Země. Zatímco mise Artemis zaměřená na návrat lidí na Měsíc a později na Mars přitahuje pozornost veřejnosti, NASA si uvědomuje, že nízká oběžná dráha Země zůstává klíčovým místem pro výzkum. Zkoumání mikrogravitace a životních podmínek astronautů v dlouhodobém pobytu ve vesmíru jsou stěžejní pro budoucí kolonizaci vesmíru.

Mezinárodní vesmírná stanice
Mezinárodní vesmírná stanice

Foto: Freepik

Význam mikrogravitace pro budoucnost lidstva

Mikrogravitace nabízí unikátní prostředí, ve kterém je možné provádět experimenty, jež by na Zemi nebyly proveditelné. Vědecký výzkum prováděný na ISS nám pomohl pochopit, jak lidské tělo reaguje na dlouhodobý pobyt v beztíži – od úbytku svalové hmoty a kostní hustoty po vliv na kardiovaskulární systém a oči. Tyto poznatky jsou nezbytné pro plánování misí na Mars, kde budou astronauti muset přežít několik let bez možnosti návratu na Zemi.

„Stále nejsme hotovi s výzkumem v mikrogravitaci,“ říká Pam Melroy, zástupkyně administrátora NASA. „Chceme zjistit více o dlouhodobých rizicích a řešeních pro mise na Mars, které mohou trvat dva až tři roky.“

Technologie podporující život, jako je recyklace vody a vzduchu, jsou na ISS již velmi pokročilé. NASA dokázala dosáhnout účinnosti recyklace vody až 95 %, avšak pro mise na Mars bude potřeba tento proces dotáhnout na téměř 100 %.

Soukromé společnosti na scéně

NASA si uvědomuje, že nebude schopna postavit nástupce ISS sama. Proto zahájila spolupráci se soukromými společnostmi, které by mohly vyvinout komerční vesmírné stanice. Společnosti jako Blue Origin, Nanoracks, Northrop Grumman a Axiom Space již obdržely financování na vývoj vlastních stanic. Nicméně i tyto společnosti čelí značným výzvám – Axiom Space například čelí finančním problémům a některé projekty se zpožďují.

Zásadní otázkou nyní je, jak NASA zformuluje své požadavky na nové stanice. Očekává se, že NASA bude zadávat zakázky soukromým firmám na základě jejich schopností vyvinout bezpečnou a funkční stanici. Otevřenou otázkou zůstává, zda bude financování těchto projektů dostatečné, aby mohly být uvedeny do provozu včas.

Geopolitický kontext a obavy z „mezery“ ve vesmíru

Jedním z důvodů, proč NASA tlačí na vývoj komerčních stanic, je geopolitický faktor. Pokud USA ukončí provoz ISS bez připravené náhrady, zatímco Čína bude nadále provozovat svou vesmírnou stanici, mohl by to být zásadní krok zpět v kosmickém závodě. Čínská stanice Tiangong postupně nabírá na síle a poskytuje Číně možnost být dominantním hráčem v nízké oběžné dráze.

NASA si proto nemůže dovolit „mezery“, kdy by USA neměly na oběžné dráze žádnou přítomnost. „Nechceme žádné mezery, ale pokud se tomu nevyhneme, nebude to konec světa,“ uvedl Phil McAlister z NASA. Krátkodobý výpadek by mohl mít vliv na vědecký výzkum, ale věří se, že by nebyl nezvratný.

Kdo bude nový „zákazník“ vesmírných stanic?

Jednou z výzev pro komerční stanice je najít dostatečně velký trh mimo vládní zákazníky, jako je NASA. Otázkou zůstává, zda existuje dostatečná poptávka po vesmírných stanicích mimo vědecké mise. Potenciálními zákazníky by mohly být vlády jiných zemí, které chtějí vyslat své astronauty, nebo vesmírní turisté. Nicméně zatím chybí „killer app“ – aplikace nebo technologie, která by komerční stanice učinila ziskovou záležitostí.

Automatizované systémy, jako je farmaceutický výzkum v mikrogravitaci, by mohly nahradit potřebu lidské přítomnosti na oběžné dráze, což je další faktor, který musí soukromé společnosti zvažovat.

Závěr

Budoucnost vesmírného výzkumu na nízké oběžné dráze je plná nejistot. NASA musí pečlivě plánovat své kroky, aby zajistila, že bude mít nástupce pro ISS, a zároveň se vyrovnat s rozpočtovými omezeními a technickými výzvami. Zapojení soukromých firem je krok správným směrem, ale zůstává otázkou, zda budou schopny splnit očekávání.

Výzkum v mikrogravitaci a dlouhodobé pobyty astronautů ve vesmíru jsou zásadní pro naše budoucí mise na Měsíc, Mars a další destinace ve vesmíru. Klíčovou otázkou zůstává, kdo převezme štafetu po ISS a jaké inovace přinese nová éra vesmírných stanic.

Zdroj: Arstechnica.com (odkaz)