Foto: Freepik

Společnost SpaceX, pod vedením Elona Muska, posouvá hranice možného. To, co se ještě před několika lety zdálo jako sci-fi, se dnes stává realitou. Není to tak dávno, co SpaceX úspěšně testovala svou novou technologii pro zachytávání raketových stupňů – mechanická ramena, přezdívaná Mechazilla, jsou vybavena schopností chytat a bezpečně přistávat první stupně raket Super Heavy. Tento pokus proběhl během sobotního testovacího letu, kdy byla ramena nasazena poprvé v ostrém provozu. Výsledek? Historický úspěch.

Elon Musk, známý svou vizionářskou povahou, už však hledí dál. SpaceX nechce jen zachytávat první stupně raket. Plánuje ještě náročnější misi – použít stejná ramena i k zachycení druhého, horního stupně Starship. A právě tato výzva je mnohem komplikovanější.

Jak funguje Mechazilla?

Mechazilla, jak ji nazývají, je vlastně obří mechanické rameno připojené ke startovací věži, které je schopné nejen pohybovat se nahoru a dolů, ale také chytat padající objekty. Tento přístup je revoluční, protože místo toho, aby raketa přistávala na pevném podkladu či do oceánu, je jemně zachycena a zajištěna. To nejenom minimalizuje riziko poškození, ale také urychluje přípravu rakety na další let.

Během nedávného testu se ramena osvědčila, když bezpečně zachytila první stupeň rakety Super Heavy po jeho přibližně sedmiminutovém letu. Tento úspěch je důkazem technologického pokroku SpaceX, který firmu odlišuje od konkurence. Konečným cílem je dosáhnout opakovatelnosti kosmických letů – tedy opětovného využívání raket a lodí po krátké době přípravy na další let.

Proč je zachycení horního stupně tak obtížné?

Zachytit první stupeň Super Heavy, který dosahuje výšky zhruba 70 metrů, bylo obtížné, ale zachytit horní stupeň Starship bude ještě větší výzvou. Tento druhý stupeň je vysoký 50 metrů, a přestože má menší hmotnost než první stupeň, rychlost, kterou se pohybuje při návratu z oběžné dráhy, bude obrovská. Navíc je horní stupeň delší dobu vystaven atmosférickým podmínkám, což zvyšuje riziko poškození nebo nestability při přistání.

„Doufejme, že začátkem příštího roku chytíme i horní stupeň Starship,“ uvedl Elon Musk na sociální síti X (dříve Twitter). Plán zachytit celý 50metrový kolos bude testován v nadcházejících měsících, a pokud se SpaceX podaří tuto technologii ovládnout, stane se nepostradatelnou součástí budoucích misí na Mars či Měsíc.

Význam pro budoucnost kosmonautiky

Proč je tato technologie tak zásadní? V první řadě se jedná o krok směrem k plně znovupoužitelným raketám. Tradičně byly raketové stupně po použití zničeny nebo ponechány v oceánu. To nejen zvyšovalo náklady na každý další start, ale také představovalo velké environmentální riziko. SpaceX jde cestou maximální efektivity – snížit náklady a přitom minimalizovat ekologickou stopu. Mechanická ramena, jako je Mechazilla, jsou klíčovým prvkem této strategie.

Pokud se SpaceX podaří úspěšně zachytit i druhý stupeň Starship, znamená to, že celé kosmické plavidlo bude schopné znovu odstartovat bez nutnosti rozsáhlých oprav. To je naprostá revoluce v přístupu k vesmírným misím. Výrazně to sníží náklady na dopravu nákladu i lidí na Měsíc, Mars a dále. To, co se ještě před deseti lety zdálo být jako vzdálený sen, je nyní na dosah ruky.

Komplexita návratu z oběžné dráhy

Návrat z oběžné dráhy je jednou z nejnebezpečnějších fází kosmického letu. Horní stupeň Starship musí zvládnout extrémní teploty při vstupu do atmosféry, prudké zpomalení a poté přesné manévry, aby se dostal do správné polohy pro zachycení. Navíc musí být koordinace s rameny Mechazilly naprosto bezchybná – jakékoli odchylky mohou vést k selhání.

Dalším klíčovým faktorem je, že SpaceX musí vyřešit, jak ochránit samotné ramena před poškozením. Při přistání horního stupně dochází k velkému uvolnění tepelné energie, což by mohlo způsobit nežádoucí opotřebení nebo poškození ramen. Vývojáři proto pracují na speciálních ochranných mechanismech a materiálech, které mají zajistit jejich dlouhou životnost.

Co přinese budoucnost?

SpaceX má v plánu uskutečnit další testy v nadcházejících měsících. Pokud se všechno povede, můžeme očekávat, že zachytávání druhého stupně Starship se stane běžnou součástí startů. To otevře dveře k ještě častějším letům a možná i k vysněné misi na Mars, o které Elon Musk sní už dlouhá léta.

Vše nasvědčuje tomu, že SpaceX se opět dostává do popředí inovací v kosmonautice. Krok za krokem se blížíme k době, kdy vesmírné lety nebudou jen výsadou pár vyvolených, ale stanou se běžnou součástí našich životů. Mechanická ramena jako Mechazilla jsou důkazem toho, že SpaceX je ochotná zkoušet nové, riskantní postupy, aby se dostala dál než kdokoli jiný.

Závěr

Mechanická ramena SpaceX, přezdívaná Mechazilla, se stala klíčovou součástí budoucích misí vesmírné lodi Starship. Jejich schopnost bezpečně zachytávat nejen první, ale i druhý stupeň vesmírné lodi, představuje obrovský pokrok v oblasti znovupoužitelnosti raket. To, co dnes vypadá jako složitý a riskantní proces, může brzy být běžnou součástí každého startu. SpaceX tak znovu potvrzuje svou roli průkopníka ve světě kosmonautiky.

Zdroj: Wired.cz (odkaz)