Foto: Freepik

Proč je důležité mít antivir na mobilním telefonu?

Mobilní telefony se staly nepostradatelnou součástí našeho života. Denně přes ně provádíme finanční transakce, komunikujeme přes e-mail či sociální sítě, uchováváme citlivé údaje a stahujeme aplikace. Z tohoto důvodu se i mobily staly cílem kybernetických útoků a malware. I když operační systémy jako Android a iOS mají vestavěné bezpečnostní prvky, žádný systém není neprůstřelný. Zde přichází do hry antivirové aplikace.

Android vs. iOS: Kdo je více ohrožen?

Z historického pohledu byl Android častěji cílem malwaru a virů. Otevřená povaha Androidu a jeho popularita způsobila, že se stal oblíbeným terčem kybernetických útoků. Uživatelé mohou stahovat aplikace mimo oficiální obchod Google Play, což zvyšuje riziko infikace.

Naopak iOS je uzavřenější systém s kontrolovaným App Storem, což snižuje pravděpodobnost výskytu malwaru. Apple má přísná pravidla pro vývojáře a každá aplikace prochází důkladnou kontrolou. Nicméně, iOS uživatelé nejsou zcela v bezpečí – phishingové útoky, škodlivé webové stránky a nebezpečné sítě Wi-Fi jsou stále reálnou hrozbou.

Antivir
Antivir

Foto: Freepik

Jaké funkce by měl nabízet kvalitní antivirus zdarma?

Než se pustíme do konkrétních doporučení, je důležité pochopit, jaké funkce byste měli od antiviru očekávat, a to i v případě, že jde o bezplatnou verzi. Mezi klíčové funkce patří:

  1. Detekce malwaru a virů – základní funkce, která chrání telefon před útoky.
  2. Skener aplikací a souborů – schopnost prohledat nové a stávající aplikace, soubory nebo stahování.
  3. Ochrana v reálném čase – detekce hrozeb a útoků při jejich vzniku, nikoli až po jejich provedení.
  4. Webová ochrana – ochrana před phishingovými weby a škodlivými odkazy při prohlížení internetu.
  5. Ochrana sítě Wi-Fi – schopnost monitorovat sítě Wi-Fi a upozornit na nebezpečné připojení.
  6. Lokalizace ztraceného nebo ukradeného zařízení – sledování polohy telefonu v případě krádeže.

Nejlepší antiviry zdarma pro Android

1. Avast Mobile Security

Avast je dlouholetý hráč na poli antivirů a jeho mobilní verze pro Android nabízí řadu užitečných funkcí i ve své bezplatné verzi. Zahrnuje ochranu proti malwaru, detekci phishingu, zabezpečení Wi-Fi a dokonce i funkce pro optimalizaci výkonu telefonu. Je vybavený blokováním nechtěných hovorů a základní ochranou proti krádeži.

Výhody:

  • Ochrana proti malwaru a phishingu.
  • Možnost blokovat hovory a ochrana Wi-Fi.
  • Funkce pro optimalizaci výkonu.

Nevýhody:

  • Reklamy v bezplatné verzi.
  • Některé pokročilé funkce vyžadují prémiovou verzi.

2. Bitdefender Antivirus Free

Bitdefender nabízí minimalistický přístup k mobilní ochraně. Bezplatná verze je extrémně lehká, což znamená, že nebude zbytečně zatěžovat vaše zařízení. Jeho hlavní funkcí je skenování a odstraňování malwaru, ale není vybaven tak širokým spektrem doplňkových funkcí jako ostatní antiviry.

Výhody:

  • Nízká zátěž na výkon zařízení.
  • Rychlé skenování a vysoká míra detekce.

Nevýhody:

  • Absence pokročilých funkcí, jako je ochrana proti phishingu a zabezpečení Wi-Fi.
  • Nedostatek reálné ochrany proti hrozbám při používání internetu.

3. Kaspersky Mobile Security

Kaspersky nabízí solidní ochranu i ve své bezplatné verzi. Vedle antiviru zde najdete ochranu proti phishingu, zabezpečení soukromí a funkce na sledování telefonu při krádeži. Bezplatná verze neobsahuje reklamy, což je velké plus.

Výhody:

  • Skvělá ochrana proti malwaru a phishingu.
  • Ochrana soukromí a sledování ukradeného telefonu.
  • Žádné reklamy v bezplatné verzi.

Nevýhody:

  • Některé pokročilé funkce, jako VPN, jsou k dispozici jen v placené verzi.

Nejlepší antiviry zdarma pro iOS

iOS obecně neumožňuje antivirovým aplikacím takový přístup k systému jako Android. Antiviry pro iOS se zaměřují spíše na ochranu soukromí a zabezpečení připojení než na detekci malwaru. Přesto jsou některé aplikace, které stojí za vyzkoušení:

1. Avira Mobile Security

Avira je silným hráčem na iOS scéně. Jeho hlavním přínosem je ochrana osobních údajů, VPN a funkce ochrany e-mailů před únikem dat. Zajímavostí je i vestavěný nástroj na blokování sledování aktivit webů.

Výhody:

  • Ochrana e-mailu a sledování uniklých dat.
  • Vestavěná VPN pro bezpečnější prohlížení.
  • Skener na ochranu soukromí.

Nevýhody:

  • Bezplatná verze obsahuje reklamy.
  • Některé funkce, jako plná VPN, jsou k dispozici pouze v placené verzi.

2. Lookout Personal for iOS

Lookout je jednou z nejznámějších antivirových aplikací na iOS. Nabízí monitoring zařízení, ochranu proti krádeži a také ochranu sítě Wi-Fi. Jednou z nejlepších funkcí je schopnost upozornit uživatele, pokud se objeví kritické zranitelnosti systému.

Výhody:

  • Skvělá ochrana proti krádeži a sledování telefonu.
  • Monitoring bezpečnostních aktualizací a Wi-Fi ochrana.
  • Jednoduché a přehledné rozhraní.

Nevýhody:

  • Omezené funkce ve srovnání s konkurencí.
  • Placené funkce, jako rozšířená ochrana před krádeží.

Vyplatí se používat bezplatné verze antivirů?

Bezplatné verze antivirových aplikací nabízejí solidní základní ochranu, zejména pro běžné uživatele. Pokud jste zodpovědní při používání svého telefonu, stahujete aplikace pouze z oficiálních obchodů a neklikáte na podezřelé odkazy, bezplatné antiviry mohou být dostačující. Na druhou stranu, pro pokročilou ochranu a prémiové funkce (jako jsou VPN, rozšířená ochrana soukromí a bez reklamy) se vyplatí zvážit investici do placených verzí.

Závěr

Závěrem lze říci, že volba antiviru závisí na tom, jak používáte svůj telefon a jaké úrovně ochrany od něj očekáváte. Pro běžné uživatele, kteří si chtějí uchovat základní bezpečnost a nepotřebují pokročilé funkce, mohou být bezplatné verze zcela dostačující. Nicméně pokud chcete mít jistotu, že vaše data a soukromí jsou maximálně chráněny, investice do placené verze může být rozumnou volbou.

Zdroj: výběr redakce, autorský text