Foto: Freepik

Pro SpaceX není přistávání raket žádnou novinkou. Opakovaně úspěšně přistávají se svým Falcon 9, který se stal neodmyslitelným nástrojem pro dopravu satelitů a zásob na oběžnou dráhu i k Mezinárodní vesmírné stanici.

Falcon 9 obvykle přistává na autonomních plovoucích plošinách v oceánu, avšak Super Heavy musel zvládnout daleko složitější manévr: návrat na původní startovací rampu a přesné navigování mezi mechanické „hůlky“ vypouštěcí věže. Přestože by chyba mohla věž zničit, raketa zvládla přistání precizně, což bylo doprovázeno nadšeným potleskem všech přítomných v kontrolní místnosti.

Po oddělení od prvního stupně pokračoval Starship ve svém letu a úspěšně přistál v Indickém oceánu kolem 9:30 ráno. Celý systém Starship, který se skládá z prvního stupně Super Heavy a druhého stupně Starship, je navržen tak, aby byl znovu použitelný, čímž SpaceX dělá další krok k revoluci v přístupu k vesmírným letům.

Tento úspěch potvrzuje odhodlání SpaceX pokračovat ve svém vývoji směrem k plně opakovaně použitelným raketám, které by jednou mohly výrazně snížit náklady na dopravu do vesmíru a otevřít nové možnosti pro komerční a vědecké mise. Pro společnost je tento moment dalším zásadním krokem k uskutečnění své vize kolonizace Marsu a běžné meziplanetární dopravy.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)