Foto: Freepik

Americké Ministerstvo spravedlnosti (DOJ) a několik států podalo v roce 2020 antimonopolní žalobu proti společnosti Google, obviňujíc ji z nezákonného udržování monopolů v oblasti vyhledávání a souvisejících produktů. Po nedávném soudním rozhodnutí, které potvrdilo, že Google skutečně zneužil své dominantní postavení, DOJ navrhuje sérii opatření, jež by mohla zásadně změnit fungování technologického giganta.

Jedním z navrhovaných řešení je donutit Google k oddělení některých svých klíčových produktů, jako jsou prohlížeč Chrome a operační systém Android. Cílem je zabránit společnosti ve využívání těchto platforem k upřednostňování vlastního vyhledávače na úkor konkurence. DOJ také zvažuje, že by Google musel sdílet uživatelská data z vyhledávání s konkurenčními společnostmi, což by mohlo vyrovnat podmínky na trhu a podpořit inovace.

Google
Google

Foto: Freepik

Dalším významným bodem je omezení či zákaz smluv, které Google uzavírá s výrobci zařízení a prohlížečů, aby byl jeho vyhledávač nastaven jako výchozí. Soudce Mehta ve svém rozhodnutí uvedl, že platby společnostem jako Apple, Samsung nebo Mozilla za přednostní nastavení vyhledávače Google jsou nezákonné a slouží k udržení jeho monopolu. Během soudního řízení bylo odhaleno, že Google zaplatil společnosti Apple až 26 miliard dolarů za to, aby byl jeho vyhledávač výchozím na zařízeních iPhone.

Ministerstvo také navrhuje omezení schopnosti Google využívat výsledky vyhledávání k trénování svých generativních modelů umělé inteligence. To by mohlo mít významný dopad na vývoj AI technologií uvnitř společnosti.

Reakce společnosti Google

Viceprezidentka pro regulační záležitosti společnosti Google, Lee-Anne Mulholland, označila návrhy DOJ za „radikální a dalekosáhlé“ ve svém blogovém příspěvku. Tvrdí, že vláda sleduje agendu, která by mohla negativně ovlivnit celá odvětví a produkty. Mulholland argumentuje, že nucené sdílení uživatelských dotazů a výsledků vyhledávání by mohlo vést k vážným rizikům pro soukromí a bezpečnost uživatelů, neboť Google tato data chrání přísnými bezpečnostními standardy.

Dále uvádí, že rozdělení produktů jako Chrome nebo Android by mohlo ohrozit jejich funkčnost a bezpečnost. Tvrdí, že by to ztížilo opravy chyb, změnilo obchodní modely a zvýšilo náklady na zařízení, což by mohlo oslabit konkurenceschopnost Androidu a Google Play vůči produktům společnosti Apple.

Mulholland také varuje, že omezení schopnosti Google využívat výsledky vyhledávání pro vývoj AI by mohlo brzdit americké inovace v kritickém okamžiku. Omezení distribučních smluv, které umožňují snadný přístup k vyhledávači Google, by podle ní mohlo vytvořit překážky pro uživatele a snížit příjmy společností jako Mozilla, což by mohlo vést k nedostatku finančních prostředků pro další vývoj a zvýšení cen smartphonů.

Dopady na technologický sektor

Analytici se domnívají, že případ může mít dalekosáhlé důsledky pro celé technologické odvětví. Pokud by ministerstvo uspělo, mohlo by to vytvořit precedens pro další antimonopolní opatření proti velkým technologickým společnostem, jako jsou Amazon, Apple nebo Meta (dříve Facebook). To by mohlo vést k výraznému přehodnocení obchodních modelů a strategií těchto společností.

Podobné antimonopolní snahy probíhají i v Evropské unii, kde byly společnosti jako Google již dříve pokutovány za zneužívání dominantního postavení. Evropská komise nedávno představila Akt o digitálních trzích (Digital Markets Act), který má za cíl regulovat velké online platformy a zajistit férovější podmínky pro konkurenci.

Další kroky

Ministerstvo spravedlnosti má čas do 20. listopadu na podání přesnějších návrhů nápravných opatření. Google má poté do 20. prosince na předložení vlastních návrhů řešení soudu. Do té doby budou obě strany pravděpodobně pokračovat v intenzivním lobování a přípravách na další právní bitvy.

Celá situace poukazuje na rostoucí napětí mezi vládami a technologickými giganty, kteří v posledních letech čelí zvýšenému tlaku ohledně jejich obchodních praktik, ochrany dat a vlivu na trh. Otázkou zůstává, zda jsou navrhovaná opatření skutečně v nejlepším zájmu spotřebitelů a zda nepovedou k nechtěným důsledkům, jako je snížení inovací nebo zhoršení kvality služeb.

V kontextu globální ekonomiky a rychlého technologického pokroku bude zajímavé sledovat, jak se tyto právní a regulační bitvy vyvinou a jak ovlivní budoucnost digitálního prostředí. Jedno je však jisté: rozhodnutí v tomto případě může definovat pravidla hry pro celou technologickou éru.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)