Foto: Freepik

Meta, společnost stojící za Facebookem a Instagramem, pokračuje v rozšiřování možností svých chytrých brýlí Ray-Ban, které využívají umělou inteligenci. Tato zařízení nyní dostávají zásadní aktualizaci, která by mohla uživatelům zjednodušit život. Díky novým funkcím, které jsou momentálně dostupné pro zákazníky v USA a Kanadě, budou brýle schopné rozpoznávat přirozený jazyk, což zlepšuje interakci s jejich uživatelským prostředím. Uživatele tak nebudou obtěžovat uměle znějící příkazy a mohou jednoduše vyvolat svého asistenta Meta AI bez složitých formulací.

Vylepšení asistenta Meta AI

Hlavní novinkou, kterou Meta přináší, je přirozenější rozpoznávání hlasových příkazů. Dříve museli uživatelé používat přesně definované fráze, jako například „Hey Meta, look and tell me“. Nyní však stačí jednodušší příkazy a asistent si lépe poradí s přirozenou komunikací. Tento krok usnadní používání brýlí i pro ty, kteří nejsou zvyklí na technické vychytávky a chtějí, aby technologie fungovala intuitivně.

Kromě toho se mezi nové funkce řadí možnost posílání hlasových zpráv, nastavování časovačů a připomínek. Právě funkce připomínek může být velmi užitečná v každodenním životě. Například v situacích, kdy si potřebujete zapamatovat, kde jste zaparkovali auto. Tuto vlastnost demonstroval sám CEO Meta Mark Zuckerberg na svém Instagramu. Asistent Meta AI je nyní schopen pomocí připomínek a QR kódů pomoci s orientací na parkovišti.

Parkoviště
Parkoviště

Foto: Freepik

Meta AI umí volat i skenovat

Další zajímavou funkcí, kterou chytré brýle nově nabízejí, je možnost telefonního hovoru přímo přes Meta AI. Stačí říct příslušný příkaz a brýle vám zprostředkují telefonní hovor. Tím se brýle stávají více než jen módním doplňkem – jsou plnohodnotným nástrojem pro každodenní život.

Kromě volání mohou brýle také skenovat QR kódy. Tuto funkci ocení například uživatelé, kteří potřebují rychle načíst informace z obalů produktů nebo vstupenek. Skenování QR kódů je již běžnou funkcí mnoha chytrých zařízení, ale přidání této možnosti do chytrých brýlí Meta posouvá jejich využitelnost na novou úroveň.

Funkce, které zatím chybí

Jednou z funkcí, které uživatelé zatím postrádají, je živý překlad. I když byl tento nástroj představen během předchozího Meta Connect eventu, zatím není dostupný a neví se, kdy bude spuštěn. Překladatelská funkce by mohla být revoluční pro cestovatele nebo při jednání s lidmi, kteří mluví různými jazyky. Společnost Meta však zatím nezveřejnila žádný konkrétní termín, kdy se překlad dostane na trh.

Výzvy spojené s chytrými brýlemi

Chytré brýle Meta se sice mohou pochlubit mnoha užitečnými funkcemi, ale také vzbuzují určité obavy. Nedávno se dostaly do centra pozornosti, když dva studenti z Harvardu využili brýle k identifikaci cizích lidí pomocí technologie rozpoznávání obličejů. Díky kombinaci s velkým jazykovým modelem byli schopni odhalit adresy, telefonní čísla a další osobní údaje, což vyvolalo otázky týkající se soukromí a bezpečnosti.

Meta se však k těmto incidentům zatím konkrétně nevyjádřila a zdůrazňuje, že její brýle mají sloužit především jako nástroj pro usnadnění každodenních činností, jako je hledání informací nebo interakce s digitálním světem.

Chytré brýle: Budoucnost každodenního života?

Chytré brýle Meta Ray-Ban se díky těmto aktualizacím stávají plnohodnotným doplňkem moderního života. Uživatelé si mohou díky umělé inteligenci zjednodušit mnoho činností – od hledání zaparkovaného auta až po telefonování nebo skenování QR kódů. Jak se technologie bude dál vyvíjet, můžeme očekávat další novinky a vylepšení, které udělají z chytrých brýlí ještě užitečnější nástroj pro každodenní použití.

I přesto, že v současné době existují jisté obavy ohledně bezpečnosti a ochrany soukromí, chytré brýle Meta ukazují, jakým směrem se mohou moderní technologie ubírat. Brýle již nejsou jen nástrojem pro zlepšení zraku – stávají se digitálním asistentem, který propojuje náš každodenní život s online světem.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)