Foto: Freepik

Adobe představuje generativní AI nástroje pro video: Revoluce v postprodukci

Společnost Adobe se dlouhodobě drží na špičce v oblasti kreativních nástrojů a tentokrát se zaměřila na generativní umělou inteligenci (GAI). V rámci konference Adobe MAX představila novinky, které umožní profesionálním editorům a grafikům zjednodušit si práci a otevřít dveře novým možnostem tvorby. Klíčovou novinkou je příchod Firefly Video Model, který bude pohánět několik funkcí napříč aplikacemi Adobe.

Generative Extend: Malé změny, velký dopad

Jednou z nejzajímavějších funkcí je Generative Extend, která byla už v dřívějších měsících ukázána jako ukázkový příklad inovativních možností editace videí. Funkce je navržená tak, aby uživatelé mohli přidat generované záběry nebo zvuk na začátek či konec klipu, což jim umožní elegantně vyřešit případné problémy s nedostatkem natočeného materiálu.

Adobe AI
Adobe AI

Foto: Freepik

V praxi to znamená, že pokud editorům chybí potřebný záběr pro přechod mezi scénami, stačí natáhnout začátek nebo konec klipu a systém automaticky doplní chybějící část. Tento proces může ušetřit mnoho času, obzvlášť v případech, kdy by jinak bylo nutné natočit nové záběry. V současné době je funkce omezena na rozlišení 1080p, což zatím neodpovídá potřebám filmového průmyslu, ale pro menší produkce nebo online obsah je to zcela dostatečné.

Profesionální editoři vs. umělá inteligence

Adobe během posledního roku intenzivně spolupracovalo s profesionálními editory, aby pochopilo, jak by mohly nástroje GAI pomoci zefektivnit jejich pracovní proces. Někteří profesionálové jsou nadšeni z toho, že nástroje jako Generative Extend mohou urychlit jejich práci, jiní naopak poukazují na to, že by se tím mohlo omezit množství dodatečných natáčení, což by mohlo vést ke snížení práce pro filmové štáby. Přesto je důležité poznamenat, že tyto nástroje nejsou navržené pro zásadní změny, ale spíše pro jemné úpravy a doladění scén.

Další funkce Firefly: Text-to-video a image-to-video

Adobe už v září představilo další funkce, jako je text-to-video a image-to-video, které jsou nyní dostupné v betaverzi ve webové aplikaci Firefly. Tyto nové nástroje umožňují uživatelům generovat videozáběry na základě textového popisu nebo obrázků, což je další krok vpřed v oblasti automatizace a usnadnění kreativních procesů. V současnosti se však jedná o betaverze, ke kterým se uživatelé mohou připojit pouze prostřednictvím čekacího seznamu.

Photoshop: Ještě rychlejší generování obrazů

Vedle funkcí pro videa přichází Adobe i s novými vylepšeními pro svůj populární software Photoshop. Díky novému Firefly Image Modelu jsou funkce jako Generative Fill a Generative Expand nyní rychlejší než kdy dřív – až čtyřikrát rychlejší než v předchozích verzích. Další novinkou je funkce Generate Similar, která umožňuje rychle vytvářet různé varianty objektů na obrázku, což výrazně zjednodušuje proces kreativní tvorby.

Distraction Removal: Konec nežádoucích prvků na fotkách

Pro fotografy, kteří pracují na odstraňování nežádoucích objektů z fotografií, přichází Adobe s nástrojem Distraction Removal. Tento nástroj, podobný funkci Magic Eraser od Googlu, dokáže jedním kliknutím odstranit rušivé prvky, jako jsou elektrické vedení nebo turisté na cestách. Tato funkce se může hodit jak profesionálům, tak běžným uživatelům, kteří si chtějí své fotografie vylepšit rychlým a snadným způsobem.

Budoucnost: Generativní AI pro komerční použití

Adobe ujišťuje, že všechny funkce, které jsou poháněny generativní AI, jsou navrženy tak, aby byly bezpečné pro komerční použití. Každý výstup generativního modelu Firefly je opatřený vodoznakem Content Credentials, což zajišťuje transparentnost a ochranu autorských práv.

Vylepšení Frame.io a podpora Camera to Cloud

Další velkou novinkou je aktualizace platformy Frame.io, která slouží k týmové spolupráci při tvorbě videí a fotek. Verze Frame.io V4 přináší největší vylepšení od doby jejího vzniku. Nástroj zefektivňuje pracovní postupy a zlepšuje uživatelský zážitek díky vylepšenému přehrávači videí. Společnost Adobe také oznámila, že velcí hráči jako Canon, Nikon a Leica nyní podporují funkci Camera to Cloud (C2C), která umožňuje okamžité nahrávání fotografií a videí přímo do platformy Frame.io. Díky tomu se usnadní sdílení materiálu mezi produkčními týmy.

Závěr

Generativní AI nástroje od Adobe přinášejí nové možnosti pro kreativní profesionály. Od automatizace drobných úprav videí, přes rychlé generování obrázků až po odstraňování rušivých prvků z fotografií. Adobe tímto krokem dokazuje, že umělá inteligence může výrazně usnadnit a zrychlit práci, aniž by zasahovala do kreativity samotných tvůrců. Tyto nástroje sice ještě nejsou na úrovni plně profesionální filmové produkce, ale i tak představují obrovský skok vpřed pro tvůrce obsahu všech úrovní.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)