Foto: Freepik

Asteroid, který tento fascinující jev způsobí, byl objeven v srpnu týmem vědců z projektu ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System). Tento systém, financovaný NASA, slouží ke sledování asteroidů, které by mohly potenciálně narazit do Země. Objev se uskutečnil pomocí nástrojů umístěných v Sutherlandu v Jihoafrické republice. Asteroid byl označen jako 2024 PT5 a podle vědecké studie publikované v Research Notes of the American Astronomical Society pochází z Arjuny, což je pás asteroidů, který obíhá kolem Slunce.

Krátký pobyt na oběžné dráze Země

Asteroid 2024 PT5 se díky své specifické dráze dostane do gravitačního pole Země, což způsobí, že kolem ní bude kroužit ve tvaru podkovy po dobu přibližně 56 dnů. Po tomto období se však vrátí zpět na svou původní dráhu kolem Slunce. Tento druhý měsíc bude sotva viditelný pro běžné pozorovatele, jelikož je příliš malý, aby byl zaznamenatelný pouhým okem nebo běžnými dalekohledy. Profesionální astronomové však budou schopni asteroid sledovat pomocí svých pokročilých nástrojů.

země s měsícem
země s měsícem

Foto: Freepik

Není to poprvé

Tento jev, kdy se asteroid dostane do oběžné dráhy Země a stane se dočasným měsícem, se již stal v minulosti. Podobný asteroid, označovaný jako 2020 CD3, obíhal Zemi několik let, než se v roce 2020 vzdálil. Další objekt, 2022 NX1, se stal miniměsícem v roce 1981 a znovu v roce 2022. Očekává se, že tento asteroid se vrátí zpět do zemské orbity v roce 2051. Asteroid 2024 PT5 se podle vědců opět objeví v roce 2055.

Jak funguje gravitační přitažlivost

Gravitační pole Země hraje klíčovou roli v zachycení asteroidů. Když se objekt, jako je 2024 PT5, dostane dostatečně blízko k Zemi, jeho geocentrická energie se změní a on se začne točit kolem naší planety. Tento efekt nastane díky negativní geocentrické energii, která mu znemožní únik z gravitačního pole Země. Po ukončení oběhu se asteroid opět vrátí na dráhu kolem Slunce. Tento proces je fascinující ukázkou toho, jak gravitační síly působí na objekty v naší sluneční soustavě.

Asteroid se přiblíží k Zemi ještě jednou 9. ledna 2025, kdy bude mít svou nejbližší vzdálenost k naší planetě, než se definitivně vzdálí. Poté opustí naši „kosmickou čtvrť“ na dalších 30 let.

Výzkum pokračuje

Studie vědců vedená Carlos de la Fuente Marcosem z Universidad Complutense de Madrid, který se na tento fenomén specializuje, se soustředí na sledování těchto asteroidů, jejich trajektorie a možnosti dalšího výzkumu. Tito mini-měsíce, ačkoliv dočasné, poskytují vědcům unikátní příležitost studovat objekty z blízkosti, které mohou nabídnout cenné informace o fungování naší sluneční soustavy a vzájemných gravitačních interakcích.

Shrnutí

Přítomnost asteroidu 2024 PT5 na oběžné dráze Země bude fascinující připomínkou neustálého pohybu objektů v naší sluneční soustavě. I když bude jen krátkou chvíli naším „druhým měsícem“, jeho přítomnost poskytuje astronomům další příležitost k pozorování vesmírných těles. Zatímco většina z nás tento nový měsíc nebude moci vidět na vlastní oči, pokroky v technologii nám umožňují neustále objevovat nové jevy i v naší kosmické blízkosti.

Zdroj: CBSNews.com (odkaz)