Foto: Freepik

Stavba obra: Výzvy a triumfy

Matthew Perkins, známý svými DIY projekty, a Arun Maini, tech YouTuber s kanálem Mrwhosetheboss, se rozhodli, že obyčejná recenze nového iPhonu by byla příliš nudná. Namísto toho si dali za cíl postavit jeho funkční repliku, která by byla stokrát větší než běžný telefon. Tento kolosální projekt zahrnoval množství technických výzev, od přizpůsobení dotykové obrazovky až po začlenění funkčních reproduktorů a kamer.

Prvním krokem bylo přeměnit obří 88palcovou OLED televizi od LG na dotykovou obrazovku. K tomu bylo zapotřebí přidání speciální dotykové fólie a její upevnění pomocí čirého epoxidového lepidla, což samo o sobě bylo technicky náročné. Následovalo hledání vhodných komponent pro telefon, které by odpovídaly jeho nadměrným rozměrům. V této fázi se oba tvůrci museli spolehnout na špičkové fotoaparáty Canon EOS R5 a Sony RX10 Mark IV, aby napodobili kvalitu optiky skutečného iPhonu.

Android jako srdce kolosu

Jednou z hlavních překážek bylo, že operační systém iOS, který je uzavřený a nepřístupný pro vývojáře mimo Apple, nemohli použít. Proto se rozhodli pro alternativu – Android s operačním systémem Bliss OS, který díky tematickému vzhledu napodoboval domovskou obrazovku iPhonu. I když to nemusí být to pravé „jablko“, využití Androidu umožnilo tvůrcům přidat do telefonu oblíbenou hru Flappy Bird, kterou si majitelé iPhonů už dlouho nemohou stáhnout.

Testování a reakce veřejnosti

Po dokončení projektu nečekalo gigantické zařízení na poličce, ale bylo odneseno do ulic Londýna. Maini spolu se svými přáteli otestovali, jak telefon funguje v reálném světě. K jejich překvapení mohl tento obr provádět téměř všechny běžné funkce, které nabízí skutečný iPhone, od posílání e-mailů, přes provádění videohovorů až po platby přes NFC. Přestože cena tohoto projektu přesáhla 70 000 dolarů, rozhodli se tvůrci telefon předvést na veřejnosti bez ochranného pouzdra, což bylo možná nejodvážnější rozhodnutí celého procesu.

Guinnessův rekord a uznání komunity

Výsledek? Oba YouTubeři se zapsali do Guinnessovy knihy rekordů za vytvoření největší funkční repliky smartphonu. Tento projekt vzbudil obdiv nejen mezi technologickými nadšenci, ale také mezi širší veřejností. Z jejich úspěchu je patrné, že kreativita a technologické dovednosti mohou vést k unikátním a fascinujícím výsledkům, které posouvají hranice toho, co považujeme za možné.

Závěrečné myšlenky

Tento projekt je skvělým příkladem toho, jak technologie a kreativita mohou přinést úžasné výsledky. Navíc ukazuje, že i když může být technologický svět často omezený firemními politikami (v tomto případě uzavřeností iOS), existují alternativy, které dokážou vytvořit funkční a inovativní řešení. Tato replika iPhone 15 Pro Max je důkazem toho, že velké nápady mohou doslova vyrůst do obřích rozměrů.

Engadget.com