Foto: Freepik

Rychlejší a levnější titulky díky AI

WBD tvrdí, že jejich systém Caption AI dokáže zkrátit dobu potřebnou k vytvoření titulků až o 80 %, a to při současném snížení nákladů na titulkování o polovinu. I přesto však bude nezbytná lidská kontrola pro zajištění kvality, což by mělo zároveň pomoci optimalizovat a vylepšovat AI procesy v průběhu času.

Zde je klíčovým faktorem otázka přesnosti a rychlosti. U živých televizních přenosů, kde musí přepisovatelé držet krok s tím, co je řečeno, to vyžaduje velké množství dovedností. V nepsaných pořadech navíc často dochází k překrývání rozhovorů, což AI může komplikovat správnou interpretaci a přesnost přepisu.

Přesun k AI titulkům ale nepochybně znamená méně práce pro profesionály v této oblasti, což otevírá další otázky o budoucnosti těchto pracovních míst.

Filmová cedulka
Filmová cedulka

Foto: Freepik

AI vs. tradiční titulkování

Je zajímavé sledovat, zda WBD rozšíří tuto technologii i na skriptované pořady. Titulkování filmů a seriálů je totiž velmi specifická disciplína. Nejde jen o překlad slov, ale i o přesné zaznamenání zvukových efektů, hudebních podnětů či neverbálních výrazů. Dále je nutné správně přizpůsobit idiomy pro různé kulturní kontexty a dbát na to, aby titulky byly synchronizované s děním na obrazovce. Celý proces má mnoho jemných nuancí, které AI aktuálně nedokáže plně zvládnout.

Navzdory tomu se dá očekávat, že WBD touto cestou bude pokračovat. Společnost je již od svého vzniku v roce 2022, kdy došlo ke sloučení WarnerMedia a Discovery, v procesu výrazných úsporných opatření a hledání nových příležitostí k navýšení zisků.

Budoucnost titulkování s AI

Spojení umělé inteligence s tvorbou titulků nabízí zajímavou perspektivu budoucnosti této oblasti. Na jedné straně AI může urychlit produkci, snížit náklady a přinést vyšší efektivitu do celého procesu. Na druhé straně však nelze přehlédnout rizika spojená s přesností a lidským faktorem, který je v této oblasti stále nepostradatelný.

Warner Bros. Discovery a Google zde nepochybně otevírají novou kapitolu, která má potenciál zásadně změnit způsob, jakým se titulky vytvářejí. Jak se ale bude technologie dále vyvíjet a jak budou tyto změny vnímány jak diváky, tak profesionály v oboru, to ukáže až čas.

Tato inovace by mohla znamenat revoluci pro neskriptované pořady, kde AI skutečně může ulehčit práci a zrychlit celý proces. Naopak pro složitější tituly, jako jsou filmy a seriály, může být otázkou, jak kvalitně dokáže AI pochopit kontext a emoce jednotlivých scén.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)