Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

Jakmile monitor vybalíte, okamžitě zaujme jeho minimalistický vzhled a lehkost. Se svou úhlopříčkou 16 palců je ViewSonic VA1655 velikostně srovnatelný s větším notebookem, což usnadňuje manipulaci a přenášení. Je navržen tak, aby se vešel do batohu vedle notebooku, což je obrovská výhoda, pokud hodně cestujete nebo se přesouváte mezi kanceláří a domovem.

První dojmy z designu a konstrukce

Monitor je vybaven antireflexním povrchem, který slibuje snížení odlesků. To jsem ocenil především při práci ve světlém prostředí s více světelnými zdroji. Jeho tenký rám a černá barva mu dodávají elegantní a moderní vzhled, který nenarušuje pracovní prostředí. Překvapila mě hmotnost – pouhých 0,7 kg – což znamená, že si ani nevšimnete, že máte v batohu další zařízení.

Přenosná konstrukce a možnost napájení přes USB-C jsou další výhodou, kterou oceňuji. Stačí jediný kabel, a monitor máte plně funkční – žádné další zbytečné kabely a složité připojování. Toto řešení je skvělé pro home office, kde je často potřeba rychle změnit pracovní prostředí.

Technické parametry a potenciální využití

Co se týče technických specifikací, monitor disponuje Full HD rozlišením 1920 × 1080 pixelů, což je na takovou úhlopříčku naprosto dostačující. IPS panel je známý pro svou věrnou reprodukci barev a široké pozorovací úhly. Obnovovací frekvence 60 Hz a odezva 7 ms jsou více než dostatečné pro každodenní kancelářskou práci, úpravy fotografií nebo sledování videí.

Maximální jas 250 cd/m² se mi zdá jako dostatečný pro práci v místnostech, které nejsou extrémně osvětlené. Je však nutné mít na paměti, že v přímém slunečním světle by viditelnost mohla být snížena. Pro uživatele, kteří pracují na cestách nebo často mění pracovní prostředí, by toto mohlo být něco, na co je potřeba brát zřetel.

Výhody pro home office a multitasking

ViewSonic VA1655 mě zaujal zejména svými funkcemi pro zvýšení produktivity. Díky širokoúhlému poměru stran 16:9 umožňuje monitor pohodlně pracovat s více okny vedle sebe, což je klíčové pro multitasking. Otočná funkce Pivot je skvělým doplňkem, který umožňuje monitor otočit na výšku, což ocení především programátoři, datoví analytici nebo ti, kdo pracují s textem. Tento režim vertikálního zobrazení eliminuje nutnost neustálého rolování a zlepšuje přehlednost.

Další významnou výhodou je filtr modrého světla, který může snížit únavu očí při dlouhodobé práci. Jako někdo, kdo tráví u obrazovky většinu dne, tuto funkci velmi oceňuji. Nejedná se o drastickou změnu, ale po delší době práce jsem zaznamenal, že oči nejsou tak unavené.

Připojení a flexibilita

Jedním z klíčových faktorů, který mě zaujal, je konektivita. Monitor disponuje USB-C a mini HDMI porty, což poskytuje široké možnosti připojení k různým zařízením. Přestože váš počítač nemusí mít přímo USB-C port, je možné zakoupit replikátor portů, což ocení hlavně ti, kdo chtějí používat více monitorů najednou.

Integrované reproduktory jsou příjemným bonusem. Ačkoli nepůjde o náhradu za kvalitní reproduktorový systém, pro běžnou práci nebo videohovory jsou zcela dostačující.

Závěr a očekávání plné recenze

Přenosný monitor ViewSonic VA1655 na mě působí velmi pozitivně, zejména svou jednoduchostí a funkčností, které nabízí už od prvního použití. V blízké době se určitě můžete těšit na plnohodnotnou recenzi, kde prozkoumám nejen jeho výkon, ale také dlouhodobé využití v různých pracovních scénářích. Tento monitor má potenciál stát se užitečným pomocníkem pro všechny, kteří hledají flexibilitu a mobilitu při práci na více obrazovkách.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností ViewSonic