Foto: Freepik

Konec nošení zelené karty v Česku

Jedna z příjemnějších změn se týká povinnosti vozit u sebe doklad o sjednání pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, známý jako zelená (či dnes už bílá) karta. Od 1. října 2024 již v rámci České republiky nebude nutné tuto kartu fyzicky vozit. Nově bude fungovat systém, který umožní policii při silniční kontrole ihned ověřit, zda má řidič platné povinné ručení, a to online přes evidenci České kanceláře pojistitelů (ČKP).

To je změna, která přináší úlevu všem motoristům, kteří by kartu mohli zapomenout doma. Je však nutné upozornit, že tato úprava platí výhradně pro území Česka. Při cestách do zahraničí nadále zůstává povinnost mít zelenou (bílou) kartu v papírové podobě.

Ihned platba – ihned pojištění

Méně radostnou zprávou je úprava, která se týká platby za sjednané povinné ručení. Od října 2024 bude platit nové pravidlo: povinné ručení nabývá platnosti až po připsání platby na účet pojišťovny. Dosud bylo běžné, že jste mohli pojištění sjednat online a pojistka začala platit, zatímco jste měli čas na její zaplacení, obvykle až do 14 dnů od uzavření smlouvy.

Tato změna se nejvíce dotkne těch, kteří si povinné ručení sjednávají ihned – například při koupi či přepisu vozidla. Pokud se rozhodnete pro okamžitou platnost pojistky, bude potřeba ji také okamžitě uhradit. V praxi to znamená, že bez platby nebude smlouva platná a vozidlo nebude pojištěné.

Radujícíc se řidič
Radujícíc se řidič

Foto: Freepik

Systém pojišťoven je již napojen na databázi ČKP, a jakmile je platba připsána na účet, smlouva je okamžitě zaevidována. Tento krok by měl zamezit provozu vozidel bez platného povinného ručení, což je další krok ke zvýšení bezpečnosti na silnicích.

Okamžitá platba – ale pozor na banky

S novou povinností okamžité platby se pojí i technické detaily, které mohou být pro některé řidiče komplikací. Ne všechny banky totiž podporují okamžité platby. Pokud si vyberete pojišťovnu, jejíž banka okamžité platby nepodporuje, může se stát, že vaše pojištění začne platit až následující den. Některé pojišťovny však nabízejí vlastní platební brány, kde je možné platit ihned.

Problém může nastat i v případě, že se vám nepodaří platbu dokončit včas. Pokud platba nedorazí na účet pojišťovny v požadovaném termínu, může být vaše smlouva zrušena nebo její platnost odložena.

Čtěte podmínky a dávejte pozor na detaily

Nový systém může být zpočátku matoucí, proto je důležité věnovat pozornost detailům smluv a platebních podmínek. Pojišťovny začínají nový režim aplikovat s předstihem, a proto se vyplatí důkladně si prostudovat pojistné podmínky i možné následky pozdějších plateb.

Může se například stát, že pokud nezaplatíte pojistku včas, pojišťovna smlouvu zruší nebo odloží její platnost. Provoz vozidla bez platného pojištění vás může vystavit nejen riziku pokuty od policie nebo ČKP, ale také riziku, že v případě nehody půjdou veškeré náklady na odstranění škod za vámi.

Shrnutí

Změny v povinném ručení, které přicházejí od října 2024, přinášejí řidičům jednu výraznou úlevu – už nemusíte vozit zelenou kartu. Zároveň ale vyžadují větší pozornost ohledně plateb. Chcete-li si být jisti, že máte povinné ručení platné od prvního dne, budete muset pojistku zaplatit ihned.

Řidiči by tedy měli věnovat zvýšenou pozornost podmínkám své smlouvy a ujistit se, že jejich platba proběhla včas, aby se vyhnuli nepříjemnostem spojeným s neplatným pojištěním.

Zdroj: Garaz.cz (odkaz)