Foto: Freepik

Agent.HQS není nováčkem na scéně, ale za poslední měsíce se stal jedním z nejrozšířenějších škodlivých kódů v České republice. V květnu tohoto roku byl detekován na 4 % všech napadených zařízení s operačním systémem Android, a čísla od té doby nadále rostou. V srpnu už se tento dropper, jak se tomuto typu malwaru říká, podílel na 8,52 % všech zachycených útoků, což ho katapultovalo na druhou příčku nejrozšířenějších hrozeb v rámci platformy Android.

Jak Agent.HQS funguje?

Tento malware má jednoduchý, ale efektivní mechanismus. V podobě tzv. dropperu se dostane do zařízení, kde funguje jako prostředník pro instalaci dalších škodlivých kódů. Samotný Agent.HQS není ten, kdo napáchá škodu, ale otevře „zadní vrátka“, která útočníkům umožní do vašeho zařízení nainstalovat jakýkoliv jiný virus. Tento proces často probíhá bez vědomí uživatele, a pokud není včas odhalen, mohou útočníci získat plnou kontrolu nad napadeným zařízením.

Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu, upozorňuje, že jednou z nejčastějších cest, jak se Agent.HQS dostává do zařízení, je instalace podvodných aplikací z neoficiálních obchodů. „Lidé si stáhnou nějakou aplikaci, která na první pohled vypadá důvěryhodně – například videopřehrávač MXtech – ale ve skutečnosti instalují nebezpečný malware,“ vysvětluje Jirkal.

Malware attack
Malware attack

Foto: Freepik

Významná hrozba pro uživatele Androidu

I když se Agent.HQS stále šíří, hlavní příčku nejrozšířenějších hrozeb na Androidu drží jiný škodlivý kód – adware Andreed. Ten je v Česku nejčastěji detekovanou hrozbou, s podílem 11,54 % všech útoků na mobilní zařízení. Na rozdíl od malwaru typu ransomware, který zablokuje přístup k vašim datům a vyžaduje výkupné, se Andreed zaměřuje především na zobrazování reklam. Přestože tato hrozba není na první pohled tak závažná, může výrazně ovlivnit výkon zařízení a způsobit jeho zpomalení.

Adware Andreed se často šíří prostřednictvím neškodně vypadajících aplikací, jako je hra Car Factory Simulator. Zákeřnost tohoto softwaru spočívá v tom, že sice nezpůsobí okamžitou katastrofu, ale jeho přítomnost na zařízení je obtížné odhalit a odstranit.

Obrana je jednoduchá, ale klíčová

I když Agent.HQS a další podobné malwary představují vážnou hrozbu, existuje jednoduchá a efektivní obrana – nikdy nestahujte aplikace z neznámých zdrojů. Google Play a další oficiální obchody s aplikacemi mají přísná pravidla pro bezpečnost, která pomáhají minimalizovat riziko šíření malwaru. Jakékoliv aplikace stahované z neoficiálních obchodů či podezřelých webových stránek mohou obsahovat škodlivé kódy, které ohrozí vaše zařízení.

Dalším krokem je instalace kvalitního antivirového softwaru, který pravidelně aktualizuje své virové databáze a pomáhá chránit před novými hrozbami. A v neposlední řadě je důležité sledovat chování vašeho zařízení – nečekané zpomalení, nárůst reklam nebo nadměrná spotřeba dat mohou být signálem, že vaše zařízení bylo napadeno.

Phishingové podvody a další triky kyberzločinců

Kromě malwaru, jako je Agent.HQS, se kyberzločinci stále více zaměřují na phishingové útoky. V posledních měsících se na české scéně objevily podvody, které zneužívají jména známých osobností a médií, například prezidenta Petra Pavla nebo moderátora Jana Krause. Tyto podvody lákají uživatele na rychlé a snadné výdělky prostřednictvím investic, přičemž falešné články odkazují na podvodné weby.

I když se tyto phishingové útoky mohou zdát snadno rozpoznatelné, jsou často propracované do té míry, že odkazují na důvěryhodně vypadající stránky, kde uživatelé nezřídka vyplní své osobní údaje. Kyberzločinci pak využívají těchto dat pro další útoky nebo zneužití.

Závěr: Buďte opatrní a chráněni

V dnešním digitálním světě je bezpečnost vašich zařízení stejně důležitá jako fyzická ochrana majetku. Malware Agent.HQS je dalším důkazem toho, jak rychle se mohou kybernetické hrozby šířit a jak důležité je mít dostatečnou ochranu. Nezapomínejte pravidelně aktualizovat svůj antivirový software, nestahujte aplikace z neoficiálních zdrojů a sledujte chování vašeho zařízení.

Díky správným návykům se můžete vyhnout riziku a udržet své mobilní zařízení v bezpečí před škodlivými útoky, které se v posledních měsících staly tak rozšířenými.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)