Foto: Freepik

1. Základní pravidla před zahájením čištění

Než začnete odstraňovat žvýkačku, měli byste mít na paměti několik základních pravidel, která zajistí, že sedačku nepoškodíte a že čištění bude úspěšné:

  • Trpělivost: Odstraňování žvýkačky může vyžadovat čas a jemné zacházení. Nespěchejte a vyhněte se hrubým metodám, které by mohly sedačku poškodit.
  • Testujte na malém místě: Před použitím jakéhokoli čistícího prostředku nebo metody vždy otestujte malou část materiálu, která není viditelná, abyste předešli nechtěným změnám barvy nebo poškození čalounění.
  • Volte správnou metodu pro typ sedačky: Čalounění sedaček může být různé, od látky přes syntetiku až po kůži. Každý materiál vyžaduje specifický přístup, aby nedošlo k jeho poškození.

2. Použití ledu pro tvrdé ztvrdnutí žvýkačky

Jednou z nejúčinnějších metod, jak dostat žvýkačku ze sedačky, je její ztvrdnutí pomocí ledu. Tento postup je ideální pro látková čalounění, ale funguje i u kožených povrchů, pokud budete opatrní.

Potřebujete:

  • Sáček s ledem nebo mrazicí gelové polštářky
  • Plastová špachtle nebo tupý nůž
  • Měkký hadřík

Postup:

  1. Připravte si led: Naplňte igelitový sáček kostkami ledu nebo použijte gelový chladicí polštářek.
  2. Chlaďte žvýkačku: Přiložte led na žvýkačku a nechte ho působit přibližně 10–15 minut. Cílem je, aby žvýkačka ztvrdla a stala se křehkou.
  3. Odstraňte žvýkačku: Jakmile je žvýkačka dostatečně tvrdá, použijte plastovou špachtli nebo tupý nůž k jemnému odškrábání. Dávejte pozor, abyste nepoškodili čalounění.
  4. Doleštění povrchu: Po odstranění většiny žvýkačky může na povrchu zůstat malé množství lepkavých zbytků. Ty můžete odstranit pomocí jemného hadříku a čistícího prostředku určeného pro daný materiál sedačky.

3. Použití tepla pro změkčení a odstranění žvýkačky

Pokud se vám žvýkačku nepodařilo ztvrdnout, může být další účinnou metodou opačný přístup – použití tepla. Tento postup je vhodný zejména pro látkové sedačky, ale opět se musí provádět opatrně.

Potřebujete:

  • Fén na vlasy nebo horkovzdušná pistole
  • Plastová špachtle nebo tupý nůž
  • Hadřík
  • Isopropylalkohol nebo ocet (pro dočištění)

Postup:

  1. Nahřejte žvýkačku: Nastavte fén na nejvyšší teplotu a jemně nahřívejte žvýkačku. Dávejte pozor, abyste se nepřiblížili příliš blízko, aby nedošlo k poškození látky nebo kůže.
  2. Změkčení žvýkačky: Jakmile je žvýkačka dostatečně změkčená, začne se odlupovat. Pomocí plastové špachtle ji jemně odstraňte.
  3. Dočištění povrchu: Pokud zůstaly nějaké lepkavé zbytky, použijte měkký hadřík namočený v isopropylalkoholu nebo octě, abyste je odstranili.

4. Použití speciálních čisticích prostředků

Na trhu existuje celá řada čisticích prostředků, které jsou speciálně navrženy pro odstranění žvýkačky z čalounění a koberců. Tyto produkty mohou být velmi účinné a snadno použitelné.

Potřebujete:

  • Sprej na odstranění žvýkačky (dostupný v obchodech)
  • Měkký kartáč nebo plastová špachtle
  • Hadřík

Postup:

  1. Aplikace přípravku: Podle pokynů na obalu aplikujte čisticí prostředek přímo na žvýkačku. Většina těchto produktů působí tak, že zmrazí nebo uvolní lepkavé vlastnosti žvýkačky.
  2. Odstranění žvýkačky: Po několika minutách působení by měla žvýkačka změknout nebo ztvrdnout, což usnadní její odstranění pomocí špachtle nebo hadříku.
  3. Důkladné dočištění: Po odstranění žvýkačky očistěte postiženou oblast jemným čisticím prostředkem, aby byla sedačka zcela čistá.
auto s žvýkačkami
auto s žvýkačkami

Foto: Freepik

5. Použití arašídového másla (pro látkové sedačky)

Možná překvapivá, ale velmi účinná metoda je použití arašídového másla. Oleje v arašídovém másle totiž naruší strukturu žvýkačky a umožní její snadné odstranění.

Potřebujete:

  • Arašídové máslo
  • Plastová špachtle
  • Voda a jemný čisticí prostředek

Postup:

  1. Aplikace arašídového másla: Naneste malé množství arašídového másla přímo na žvýkačku a jemně ho vetřete do materiálu. Nechte působit přibližně 5 minut.
  2. Odstraňte žvýkačku: Pomocí špachtle začněte odstraňovat žvýkačku, která by nyní měla jít mnohem snadněji dolů.
  3. Čištění zbytku: Jakmile je žvýkačka pryč, použijte vodu a jemný čisticí prostředek, abyste odstranili zbytky arašídového másla z čalounění.

6. Použití isopropylalkoholu nebo odlakovače

Pro tvrdohlavé zbytky žvýkačky, které nechtějí povolit, je možné použít isopropylalkohol nebo odlakovač na nehty. Tyto prostředky mohou pomoci rozpustit lepkavé zbytky žvýkačky a umožní snadné dočištění.

Potřebujete:

  • Isopropylalkohol nebo odlakovač (bez acetonu)
  • Vatový tampon nebo měkký hadřík
  • Plastová špachtle

Postup:

  1. Naneste alkohol: Namočte vatový tampon nebo hadřík do isopropylalkoholu nebo odlakovače a jemně jej aplikujte na zbytky žvýkačky.
  2. Odstraňte zbytky: Jakmile začne alkohol působit, měly by se zbytky žvýkačky začít rozpouštět. Opatrně je odstraňte pomocí špachtle.
  3. Opláchnutí: Po odstranění žvýkačky místo jemně omyjte vodou a čisticím prostředkem, aby nedošlo k poškození látky nebo koženky.

Závěr

Odstranění žvýkačky ze sedačky v autě může být náročné, ale s použitím správných metod a nástrojů je to zcela zvládnutelný úkol. Klíčové je postupovat opatrně, aby nedošlo k poškození sedačky, a zároveň být trpělivý. Ať už se rozhodnete pro zmrznutí žvýkačky, její změkčení teplem nebo použití speciálních čisticích prostředků, každá metoda má své výhody a lze ji přizpůsobit typu čalounění vašeho auta.

Zdroj: WikiHow.com (odkaz)