Foto: Freepik

Co je ‚Ultra HDR‘ a co přináší?

Nová možnost úprav Ultra HDR se nachází pod záložkou „Upravit“ v rámci aplikace Google Photos. I když funkce ještě není plně aktivována, spekuluje se, že by mohla nabídnout lepší kontrolu nad jasem a dynamickým rozsahem obrázků na úrovni jednotlivých pixelů. Tento nový nástroj by mohl představovat pokročilou variantu stávající funkce HDR efekt, která je známá tím, že zlepšuje kontrast a barvy u fotografií s vysokým dynamickým rozsahem.

Pokud máte verzi aplikace Google Photos 7.0, možná jste si již všimli této nové volby. Pokud však stále používáte verzi 6.99 nebo starší, pravděpodobně tuto možnost nevidíte. Google zatím funkci neaktivoval globálně, a tak je k dispozici pouze pro některé uživatele, kteří si ručně nainstalují nejnovější verzi z externích zdrojů, tzv. sideloading.

Fotky
Fotky

Foto: Freepik

Co je HDR a jak se liší Ultra HDR?

HDR, tedy High Dynamic Range, je technologie, která umožňuje zobrazit širší spektrum světla a detailů ve scéně. Je oblíbená zejména u fotografů, kteří fotí scény s vysokým kontrastem – například kdy je část scény ve stínu a jiná část je přímě osvětlena. HDR pomáhá zachovat detaily jak ve světlých, tak tmavých oblastech.

Ultra HDR, jak název napovídá, by mohla přinést ještě vyšší kvalitu zpracování snímků s větším rozsahem úprav. Funkce zatím není dostupná pro všechny, takže můžeme jen spekulovat, jaké nové možnosti přinese. Očekává se, že Ultra HDR bude zaměřena na jemnější úpravy na úrovni pixelů, což by umožnilo přesnější a detailnější výsledky oproti stávajícím HDR nástrojům.

Další novinky: Vibrance místo HDR efektu

Kromě Ultra HDR se uživatelé mohou těšit i na drobné změny v současných nástrojích. Funkce HDR efekt, která byla dostupná už dříve, se pravděpodobně přejmenuje na Vibrance. Změna názvu by mohla souviset s tím, aby nedocházelo k záměně se zcela novou funkcí Ultra HDR. Vibrance by se měla stát nástrojem pro zlepšení živosti a kontrastu barev, což je klíčová část procesu úprav fotografií.

Jak získat přístup k novým funkcím?

Pro uživatele, kteří nemohou nové funkce najít, je řešení relativně jednoduché, ale vyžaduje trochu technických dovedností. Nejnovější funkce jsou k dispozici pouze v aplikaci verze 7.0, která v době psaní tohoto článku ještě není dostupná na Google Play Store. Ti, kdo chtějí tyto novinky vyzkoušet co nejdříve, mohou stáhnout aplikaci z externího zdroje a instalovat ji manuálně.

Jak to celé souvisí s vývojem fotoeditace?

Pokud se ukáže, že Ultra HDR skutečně nabízí tak pokročilou kontrolu nad jasem a dynamickým rozsahem na úrovni pixelů, mohlo by to znamenat výrazný pokrok v oblasti mobilní editace fotografií. V posledních letech jsme svědky toho, jak se aplikace pro úpravu fotografií na mobilních zařízeních postupně přibližují profesionálním softwarům pro počítače.

Ultra HDR by mohla být dalším krokem směrem k tomu, aby se mobilní telefony staly plnohodnotným nástrojem pro fotografy. Google Photos by tak mohly nabídnout uživatelům ještě vyšší kvalitu úprav, kterou bylo dříve možné dosáhnout jen pomocí složitějších programů.

Závěr

I když je funkce Ultra HDR zatím v rané fázi a čekáme na její plné spuštění, vypadá to, že Google opět posouvá hranice toho, co můžeme očekávat od mobilní editace fotografií. Kombinace této nové technologie spolu s novými nástroji jako Vibrance nám dává příslib, že brzy budeme moci upravovat své fotografie ještě snadněji a s lepšími výsledky.

Pokud chcete mít přístup k těmto funkcím dříve než ostatní, můžete si aplikaci Google Photos ve verzi 7.0 stáhnout z alternativních zdrojů, ale dejte si pozor na možné bezpečnostní rizika spojená s instalací neoficiálních verzí aplikací.

Zdroj: AndroidAuthority.com (odkaz)