Foto: Freepik

Pozitivní stránky počítačových her

Počítačové hry můžeme využít v rámci osobního rozvoje. Hraním strategií a RPG se učíme plánovat a rozhodovat se v reálném čase. Jedná se o vlastnosti, které potřebujeme i v každodenním životě. Mnohé hry také podporují spolupráci a komunikaci, což je prospěšné pro budování mezilidských vztahů. Pozitivní vliv mohou mít dokonce i kontroverzní akční hry – konkrétně na zlepšení reflexů a prostorového vnímání.

Dalším pozitivem digitální zábavy je únik od každodenního stresu. Hraní her je nabito zážitky a úspěchy, kterých může být v reálném životě těžké dosáhnout. Mnoho lidí se také zapojuje do online komunit, kde se dělí s ostatními o zážitky a navazují nová přátelství.

Kdy se zábava mění na závislost?

U některých hráčů se zábava bohužel rychle mění na obsedantní chování. Závislost na počítačových hrách se může projevovat různými způsoby – od zanedbávání povinností a nedostatku spánku až po sociální izolaci. Hráči často pociťují nutkání hrát i v situacích, kdy by se měli věnovat jiným činnostem. Tento fenomén se stal tak rozšířeným, že Světová zdravotnická organizace (WHO) uznala „herní poruchu“ jako diagnózu.

Foto: Freepik

Závislost na hrách může mít vážné důsledky na psychické zdraví. Může vést k úzkosti, depresi a nízkému sebevědomí. Tím se může dále prohlubovat cyklus izolace a úniku do virtuálního světa. Řešením může být správně koncipovaná psychoterapie pro děti.

Psychoterapie jako řešení

Pokud máte pocit, že hraní her přebírá kontrolu nad vaším životem, nebo pokud se obavy ohledně závislosti týkají někoho z vašich blízkých, na nic nečekejte a vyhledejte pomoc. Tu nabízí například dětská psychiatrie Brno AdiCare.

V rámci psychoterapie pod vedením odborníka pochopíte příčiny závislosti a vytvoříte strategie, jak se s ní vyrovnat. Naučíte se najít zdravou rovnováhu mezi hraním a zdravějšími způsoby trávení volného času.