Foto: Freepik

Prvotní zdražení je už na cestě

Podle informací získaných z dokumentů, které nedávno zveřejnil New York Times, plánuje OpenAI do konce letošního roku zvýšit cenu svého předplatného ChatGPT Plus z původních 20 USD (cca 450 Kč) na 22 USD (cca 500 Kč) měsíčně. Ačkoli se může zdát, že nárůst o pouhé 2 USD není dramatický, pro uživatele, kteří již dnes využívají prémiovou verzi této populární AI, to může být signál k obavám, co přijde dál.

Co můžeme očekávat v budoucnu?

Bohužel, toto navýšení nemusí být poslední. Dokumenty rovněž naznačují, že v příštích pěti letech by cena mohla stoupat až na 44 USD měsíčně, což by znamenalo téměř dvojnásobek aktuální ceny. To by v přepočtu mohlo činit až 1 000 Kč měsíčně, což je částka, která už by mohla být pro mnoho uživatelů neúnosná.

Vzhledem k tomu, že generativní umělá inteligence je stále na vzestupu a poptávka po kvalitních a pokročilých nástrojích roste, je pravděpodobné, že OpenAI bude chtít maximalizovat svůj příjem. Vyvstává otázka, zda bude firma nabízet i cenově dostupnější alternativy pro uživatele, kteří nejsou ochotni investovat až tak vysoké částky.

ChatGPT
ChatGPT

Foto: Freepik

Jak si stojí konkurence?

I když je OpenAI v oblasti generativní AI lídrem, na trhu je několik dalších významných hráčů, jako je Google či Microsoft, kteří také nabízejí podobné služby za přibližně 20 USD měsíčně. Pokud OpenAI skutečně přistoupí k výraznému zdražení, existuje možnost, že část jejích uživatelů přejde ke konkurenci, pokud si ovšem Google a Microsoft nebudou následovat stejnou cenovou strategii.

Zajímavé je, že podobné trendy zdražování vidíme i u dalších digitálních služeb. Například YouTube Premium v posledních měsících výrazně zvýšil své ceny na mnoha globálních trzích, a to až o 40 %. Podobně společnost Disney oznámila růst cen svých služeb Disney Plus, ESPN Plus a Hulu, což uživatelům vysílá jasný signál – levně už bylo.

Co to znamená pro běžného uživatele?

Zdražování je vždy citlivé téma, zejména pokud se jedná o služby, které uživatelé využívají pravidelně. Pokud skutečně dojde k dalšímu zdražování ChatGPT Plus, budou se mnozí uživatelé ptát, zda jim služba přináší dostatečnou hodnotu. Klíčovou otázkou bude, zda OpenAI dokáže ospravedlnit navýšení cen tím, že nabídne nové funkce, zlepšení rychlosti nebo jiné výhody, které tuto cenu učiní přijatelnou.

Není vyloučeno, že OpenAI bude muset zavést nové cenové plány nebo nabídnout slevy pro uživatele, kteří si nebudou moci dovolit téměř 50 USD měsíčně za tuto službu. Zároveň se nelze vyhnout otázce, zda se ostatní hráči na trhu rozhodnou následovat podobnou cenovou politiku, nebo zůstanou na současných cenových hladinách, čímž by mohli přetáhnout část uživatelů na svou stranu.

Budoucnost generativní AI a cenová politika

Zdražování prémiových digitálních služeb, jako je ChatGPT Plus, naznačuje širší trend, kdy se zvyšující se poptávka po moderních technologiích a inovacích odráží v cenách těchto nástrojů. Generativní AI má obrovský potenciál v oblasti produktivity, tvorby obsahu a mnoha dalších odvětvích. Otázkou však zůstává, zda běžní uživatelé budou ochotni platit tak vysoké částky za nástroje, které jim usnadňují práci.

Pokud OpenAI a další technologičtí giganti nenajdou způsob, jak udržet ceny na přijatelné úrovni, může dojít k odlivu uživatelů a hledání levnějších nebo dokonce bezplatných alternativ. Na druhou stranu, pokud se tyto nástroje stanou nedílnou součástí pracovního a osobního života, může být zdražení nevyhnutelné, protože rostoucí náklady na vývoj a provoz sofistikovaných technologií se musí nějak pokrýt.

V každém případě bude zajímavé sledovat, jak se situace kolem cenových strategií ChatGPT a dalších podobných služeb bude vyvíjet v následujících letech.

Zdroj: AndroidAuthority.com (odkaz)